Keijo Pennanen: Sävellystyö ohjasi kitaraoppimateriaalikirjan muotoutumista

Keijo Pennanen: Sävellystyö ohjasi kitaraoppimateriaalikirjan muotoutumista


Kitaransoiton opettaja Keijo Pennanen on tänä syksynä julkaissut kirjan ”Achieving Guitar Artistry – Contemporary Picking Etudes” yhdysvaltalaisen Mel Bay Publicationsin uudessa nuottikirjajulkaisusarjassa kitaralle.  ”Achieving Guitar Artistry”-sarjan ideana on tuottaa materiaalia, joka auttaa kitaristeja saavuttamaan korkean tason soitossaan ja esittämisessään ilman tyylisidonnaisuuksia. Pennasen kirja ”Contemporary Picking Etudes” keskittyy nimensä mukaisesti kitaran soittotekniseen keinoon perehdyttämiseen ja sen harjoittamiseen: eritoten oikean käden plektra-tekniikan kehittämiseen, kitarailmaisuun sekä soiton dynamiikkaan, nyansseihin ja fraseeraukseen. Kirjan oppimateriaalina toimivat Pennasen omat sävellykset, joita voi joko itsenäisesti tai opettajan ohjaamana harjoitella kirjan sekä audiotallenteiden avulla.

Keijo Pennaselle hänen sävellystyönsä on yhtä tärkeätä kuin soittaminen, ja nimenomaan sävellykset ohjasivat myös julkaisun muotoutumista lopulliseen muotoonsa. Pennasen mukaan kirjan soolokappaleitten soittaminen kitaralla on erittäin hyvää harjoitusta kitaristeille, koska he voivat samalla kehittää omassa soitossaan musiikillista ilmaisua ja esittämistä. Yksinsoitossa kitaristi saa tilaa ja aikaa kehittää musiikillista ilmaisuaan. Oppimateriaaliin sisältyy lisäksi kahdeksan sävellystä duosovituksina kahdelle kitaralle. Tähän mennessä kirja on saanut hienon vastaanoton. Se on ollut mm. yksi suosituimmista kitaranuottikirjajulkaisuista kansainvälisen kirjakaupan Theodore Front Musical Literaturen kaikkiaan yli 6200 nuottikirjajulkaisuista.

Pennanen on opettanut Pop & Jazz Konservatoriossa vuodesta 1988 asti. Hän on valmistunut muusikoksi Bostonissa (Berklee College of Music, 1986). Berklee tarjosi Pennaselle ainutlaatuisen oppimiskokemuksen mm. harmonian, säveltämisen, sovituksen, soolokitaran soittamisen ja yhtyesoiton saralla. Opettamisen lisäksi Keijo Pennanen on aktiivinen säveltäjä ja esiintyjä, ja hän on laatinut oppimateriaalia kitaransoittoa varten Guitar Player Magazineen 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa. Tällä hetkellä hän on inspiroitunut klassisesta musiikista ja soolobiisien säveltämisestä kitaran plektra-soittoon. Keijo Pennanen on julkaissut omia sävellyksiään kahdella levyllä.

Achieving Guitar Artistry – Contemporary Picking Etudes” oppimateriaalijulkaisu audiotallenteineen on tilattavissa mm. F-Musiikista ja verkkokaupoista.