Pop & Jazz Konservatorion (PJK) muusikon osaamisala on sinua varten, jos…
olet jo pitkällä omassa instrumentissasi (soitin tai laulu)
olet harrastanut musiikkia pitkäjänteisesti ja sitoutuneesti ja musiikki on elämässäsi keskeisessä roolissa
olet opiskellut musiikkia oppilaitoksessa tai ottanut yksityistunteja
hallitset musiikin teoriaa ja säveltapailua
sinulla on käsitys siitä, millaisia työtehtäviä alalla on olemassa ja kuinka musiikilla voi elättää itsensä, eli tunnet jo musiikkialaa tai esim. alalla toimivia ihmisiä
sinulla on käsitys siitä, millaista osaamista musiikkialalla tarvitaan
olet pohtinut omia tavoitteitasi ja sitä, millaisissa työtehtävissä haluaisit tulevaisuudessa toimia
olet pohtinut omia vahvuuksiasi ja kehittämisen kohteitasi ja sitä, millaista osaamista olet tulossa PJK:lta hakemaan
sinulla on kykyä suunnitella ja toteuttaa omaa opiskelu- ja urapolkuasi
sinulla on kykyä pitkäjänteiseen työskentelyyn ja vastuunottoon ja haluat harjoitella paljon ja tavoitteellisesti
olet hyvä tiimipelaaja ja työskentelet mielelläsi eri-ikäisten kanssa – suurimmalle osalle PJK ei ole ensimmäinen peruskoulun jälkeinen opiskelupaikka, vaan meille hakeudutaan monessa vaiheessa elämää tai työuraa
…ja vaikka et vastaisi kaikkiin ylläoleviin myöntävästi, kannattaa silti hakea ja hankkia kokemusta siitä, millaiset pääsykokeet ovat!
Muusikkolinjan opiskeluun kuuluu:
Ensimmäisenä vuonna: muusikon työssä tarvittavien perustaitojen opiskelua esimerkiksi osallistumalla yhtyetyöskentelyyn (jossa harjoitellaan cover-kappaleita, esiintymistä, yhteissoittoa, tyylinmukaisuutta jne.) ja muille yhteissoittokursseille (esim. lauluyhtye, puhallinsektio, groovepaja). Oman instrumentin yksityis- ja ryhmätunteja, teoria-, säveltapailu-, transkriptio-, rytmiikka-, rytmimusiikin historia- ja nuotinkirjoituksen opiskelua, muihin musiikkialan työtehtäviin perehtymistä (esim. sopimus- ja tekijänoikeusasiat, keikkamyynti, keikkatarjousten laatiminen, yrittäjyys ja työsuhteisuus, laitteistoihin ja työturvallisuuteen liittyvät asiat jne.) sekä ennen kaikkea oman instrumentin harjoittelu. Lisäksi opiskellaan “yleissisivistäviä” aineita, esim. digitaitoihin ja kestävän kehityksen edistämiseen liittyen.
Ensimmäisenä opiskeluvuonna tunteja on arkisin pääsääntöisesti n. klo 9-16:30 välisenä aikana ja silloin tällöin treenejä tai keikkoja ilta-aikaan. Kaikki päivät eivät ole täynnä oppitunteja, jotta omalle harjoittelulle jää aikaa.
Opinnot suoritetaan yleensä näyttöinä. Näyttö on useimmiten keikka konserttisalissa, klubilla tai baarissa, tai se voi myös olla itse valmistamasi äänite tai muu tuotos. Teoreettisempia aineita sekä YTO-aineet suoritetaan tenttimällä tai palauttamalla kirjallisia tehtäviä.
Toisena opiskeluvuonna pääpaino on enemmän oman musiikillisen suunnan ja urapolun löytämisessä. Tällöin vuorossa ovat valinnaiset opinnot, joita voivat olla esim. solistina toimiminen, laulunkirjoitus, säveltäminen, kuoron tai yhtyeen jäsenenä toimiminen, yrittäjyys jne.