Seija Järvinen 1931-2020

Seija Järvinen 1931-2020

Pop & Jazz Konservatorion perustajiin kuulunut musiikinopettaja ja sosiaalineuvos Seija Järvinen kuoli Helsingissä 12.5.2020. Hän oli kuollessaan 89-vuotias.

Pop & Jazz Konservatorion henkilökunta ja PJK:n Säätiön hallitus lähettävät vilpittömät osanotot Seijan omaisille!

Janne Murto
rehtori

Musiikinopetus elämäntyönä

Seija Järvinen toimi miehensä Klaus Järvisen kanssa aktiivisesti pop- ja jazzopetuksen puolestapuhujana. Konservatoriota vuosina 1972–1999 johtanut Klaus Järvinen kuoli tammikuussa 2020, vain neljä kuukautta aiemmin kuin puolisonsa Seija.

Seija Järvinen (o.s. Saloheimo, ent. Saarikko) varttui Karjalassa ja Mikkelissä. Hän suoritti musiikinopettajan ja pianopedagogiikan tutkinnot Sibelius-Akatemiassa 1957. Päivätyönsä Seija Järvinen teki Helsingin uudessa yhteiskoulussa ja muissa pääkaupunkiseudun kouluissa 1954–1991.

Nuori musiikinopettaja tapasi 1960-luvun lopulla Klaus Järvisen, ja nopeasti roihahtanut rakkaus johti siihen, että kumpikin otti eron tuolloisista puolisoistaan. Seija ja Klaus Järvinen vihittiin 1969.

Pariskunta järjesti vapaa-ajalla pop- ja jazzopetusta Oulunkylän yhteiskoulun tiloissa, ja kun opistotoiminta käynnistyi 1972, Seija Järvinen vastasi musiikinteorian opetuksesta ja taloudenpidosta. Jätettyään nämä tehtävät 1980-luvun vaihteessa hän vaikutti vielä parin vuosikymmenen ajan konservatorion johtokunnassa.

Pidetty opettaja

Oulunkylän Pop & Jazz Opisto (vuodesta 1986 Pop & Jazz Konservatorio) henkilöityi paljolti Klaus Järviseen, mutta yhtä lailla tunnustus oppilaitoksen perustamisesta ja sen yhteishengen luomisesta kuuluu myös Seija Järviselle. Hän toimi usein vastavoimana, kun aviomiehen energinen ideointi oli vaarassa ryöpsähtää yli äyräiden.

Toisaalta pariskunnan suuri keskinäinen rakkaus kiihkeine draamoineen näkyi ja kuului hyvin oppilaitoksen arjessa – ja sittemmin myös julkisuuden areenoilla.

Avoimesta mutta samalla pohdiskelevasta elämänasenteesta tunnettu Seija Järvinen oli pidetty hahmo opettajien ja oppilaiden keskuudessa. Seija Järvinen ymmärsi nuoria ja muisteli myöhemmin lämmöllä etenkin konservatorion popjazz-kesäleirejä, joita hän veti miehensä kanssa lähes kolmen vuosikymmenen ajan.

Yhteinen lapsi

Musiikinopetuksen lisäksi Seija Järvinen puhui näkyvästi mielenterveysongelmaisten puolesta. Hänen aloitteestaan perustettiin useita hoivakoteja.

Seija Järvisellä oli ensimmäisestä avioliitosta neljä lasta. Klaus Järvisen kanssa yhteisiä lapsia ei siunaantunut, mutta Helsingin Sanomien syntymäpäivähaastattelussa 1991 rakastettu opettaja tiivisti osuvasti, että ”se popjazz-opisto oli miun ja Klasun yhteinen lapsi”.

(Muistokirjoituksen kirjoitti kulttuurihistorian tutkija, dosentti Janne Mäkelä)