Musiikin taiteen perusopetus
Laajan oppimäärän mukainen musiikin taiteen perusopetus Pop & Jazz Konservatoriossa on tavoitteellista musiikin harrastamista. Taiteen perusopetus antaa valmiudet musiikin elinikäiseen harrastamiseen ja musiikkialan ammattiopintoihin.
Opiskelu Pop & Jazz Konservatoriossa on niin sanottua laajan oppimäärän mukaista opiskelua. Se tarkoittaa sitä, että jokaiselle oppilaalle opintoihin sisältyy oman instrumentin opiskelu, hahmotusaineet eli musiikin luku- ja kirjoitustaito, länsimaisen populaarimusiikin historia sekä yhdessä soittaminen.
Mieluisan soittimen voi valita lukuisista instrumenteista:
- Puhaltimet:
huilu, saksofoni, pasuuna, trumpetti - Kielisoittimet:
sähkökitara, sähköbasso, kontrabasso - Lyömäsoittimet:
perkussiot, malletit, rumpusetti - Piano
- Laulu
Opiskelutavat
Ryhmäopetus on Pop & Jazz Konservatorion musiikin taiteen perusopetuksessa keskeistä. Kaikki oppilaat sijoitetaan ensisijaisesti ryhmiin, joita kutsutaan nimillä pre-AMP, AMP ja Big Bandit. AMP-termi tulee sanoista afroamerikkalaisen musiikin perusteet. Ryhmät harjoittelevat viikoittain yhdessä sekä esiintyvät konserteissa ja instrumenttimatineoissa. AMP- ja Big Band -ryhmiin sisältyy myös erikseen musiikin hahmotusaineiden opetus.
Taiteen perusopetukseen kuuluvat myös instrumenttitunnit yksilöopetuksena.
Länsimaisen populaarimusiikin kurssi pitää sisällään afroamerikkalaisen musiikin historiaa. Kurssi on pakollinen ja se suoritetaan perusopintojen aikana.
Kukin opiskelija etenee hänelle itselleen ja kulloiseenkin tilanteeseen sopivalla vauhdilla.
Hakuohjeet taiteen perusopetukseen
Pop & Jazz Konservatorion musiikin taiteen perusopetuksen soitin- ja lauluopintoihin hakeudutaan oppilasvalinnan kautta. Uusia oppilaita otetaan vapautuville paikoille.
Ennen oppilaaksi hakeutumista mieti rauhassa sitä, mikä instrumentti kiinnostaa sinua. Pop & Jazz Konservatoriossa opetetaan seuraavia instrumentteja: piano, huilu, laulu, lyömäsoittimet, mallet-soittimet, pasuuna, rummut, saksofoni, sähköbasso ja kontrabasso, sähkökitara ja trumpetti. Suosituimpia soittimia ovat piano ja rummut – näihin on aina hakijoita enemmän kuin vapaita paikkoja. Hyviä vaihtoehtoja niille ovat esimerkiksi puhaltimet tai sähköbasso.
Soveltuvuustestiin ilmoittautuminen on maksutonta. Kun hakuaika on päättynyt, lähetämme sähköpostiisi tiedon soveltuvuustestipäivästä ja -ajasta.
Soveltuvuustesti
Pop & Jazz Konservatorion musiikin taiteen perusopetuksen soveltuvuustestiin osallistuvat yli 10-vuotiaat sekä ne 7-9 -vuotiaat, jotka hakevat suoraan johonkin instrumenttiin. Oppilaat valitaan oman ikäryhmänsä mukaisen soveltuvuustestin kautta.Perusopetuksen soveltuvuustestin ikäryhmät ovat:
- 8–9-vuotiaat
- 10–12-vuotiaat
- 13–15-vuotiaat
- 16-vuotiaat ja sitä vanhemmat
Soveltuvuustestissä mitataan edellytyksiä musiikinopiskelulle muutamalla rytmin- ja melodiantoistotehtävällä, soittonäytteellä (lyhyt kappale omalla instrumentilla) sekä lyhyellä haastattelulla. Muuhun kuin lauluun hakevilta emme edellytä laulunäytettä.
Soveltuvuustestissä hakija esittää omalla instrumentillaan vapaavalintaisen kappaleen, jonka kautta hän uskoo pystyvänsä esittämään parasta senhetkistä musiikillista osaamistaan. Kappaleen tyyliä ei ole rajattu. Mikäli hakija ei ole aiemmin soittanut soitinta, johon on hakemassa, voi hän soittotehtävän sijasta laulaa tai soittaa jotakin muuta soitinta.
Perusopetuksen soveltuvuustesti sisältää toistotehtäviä, jotka eivät edellytä nuotinlukutaitoa. Opettaja soittaa hakijalle pianolla, lausuu tai taputtaa tehtäviä, jotka hakija toistaa matkimalla ilman soitinta.
Soveltuvuustestiin sisältyy lisäksi haastattelu, jossa selvitetään hakijan mahdollisuuksia harrastamiseen, musiikkimieltymyksiä, soittotaustaa, motivaatiota sekä henkilökohtaisia toiveita ja tarpeita.
Soveltuvuustestiä arvioiva opettaja pisteyttää tehtäväosiot alla olevan taulukon mukaisesti.
- Rytmintoistotehtävät 0–4 pistettä
- Melodiantoistotehtävät 0–4 pistettä
- Soittonäyte (muut kuin laulajat): 0–5 pistettä
- Laulunäyte (laulajat) 0–5 pistettä
- Haastattelu, 0–1 pistettä
Perusopetukseen voi päästä suoraan soitinvalmennuksesta ilman erillistä soveltuvuustestiä, jos soitinvalmennuksen instrumenttina on huilu, lyömäsoittimet, malletit, pasuuna, saksofoni, sähköbasso, sähkökitara tai trumpetti. Jos valinnaksi osuu laulu tai erityisen suosittu instrumentti, kuten rummut tai piano, tulee oppilaan ilmoittautua seuraavaan mahdolliseen soveltuvuustestiin. Taiteen perusopetuksen vapaana olevat oppilaspaikat täytetään testin perusteella.
Soveltuvuustesti järjestetään Soiva-rakennuksessamme Arabianrannassa, osoitteessa Muotoilijankatu 1 B, 00560 Helsinki. Tarkista varaamasi henkilökohtainen aika ja -luokka sähköpostitse saamastasi vahvistusviestistä. Pop & Jazz Konservatorion pääaulassa sijaitsevasta vahtimestarien info-pisteestä voit kysyä luokan sijainnin, jos olet epävarma mihin pitää mennä. Muista myös täyttää etukäteen lähettämämme sähköinen taustatietolomake.
Instrumenttikohtaiset ohjeet
Hakijan tulee ilmoittaa etukäteen osoitteeseen , mikäli hän tarvitsee soveltuvuustestiä varten säestäjän. Pianosäestyksen halutessaan hakijan on tuotava soveltuvuustestiin mukanaan nuotti kappaleesta, transponoituina itselleen sopivaan sävellajiin.
Säestysnuotissa on oltava sointumerkit. Hakija voi käyttää myös omaa säestäjää tai säestää kappaleen itse paikalla olevalla pianolla. Mikäli hakija säestää itseään jollain muulla soittimella, on soitin tuotava mukana.
Taustanauhan käyttäminen säestyksenä on sallittua, esimerkiksi karaoke- tai playalong-taustaa omalta läppäriltä tai puhelimesta saa käyttää. Soveltuvuustestiluokassa on mini-plug-johto, jonka kautta kappaleen saa kuulumaan kaiuttimista. Huom. jos käytettävässä laitteessa ei ole stereo-mini-plug-ulostuloa eli kuulokeliitäntää, pitää varata mukaan oma adapteri.
Laulu. Lauluun hakija laulaa yhden vapaavalintaisen kappaleen ulkoa eli ilman nuottia tai sanalappuja. Esityksessä ei käytetä mikrofonia.
Rummut. Rumpalit soittavat Pop & Jazz Konservatorion soittimilla. Rumpalin tulee tuoda testiin omat kapulat.
Piano. Pianistit soittavat Pop & Jazz Konservatorion soittimella.
Sähkökitara ja -basso. Kitaristeilla ja basisteilla pitää olla oma johto mukanaan. Halutessaan hakija voi käyttää Pop & Jazz Konservatorion sähkökitaraa ja -bassoa. Testiluokassa on kitara- ja bassovahvistin. Hakija antaa soittonäytteen pääsääntöisesti sillä instrumentilla, johon hän hakee, mutta soittonäytteen voi antaa myös jollakin muulla kielisoittimella.
Puhallinsoittajilla tulee olla oma soitin mukanaan.
Valintakriteerit
Rytmin- ja melodiantoistotehtävissä pisteet kertyvät hakijan onnistuneiden rytmi- ja melodiahahmojen toistojen mukaan. Laulunäytteessä (lauluun hakevat) arvioinnin kohteena ovat laulun sävelpuhtaus, musiikillinen ilmaisu, laulun laulaminen ulkoa, tyylinmukaisuus, varioivuus laulussa, äänenkäytön nyanssit sekä tulkinta.
Soittonäytteen pisteytyksessä huomioidaan se, onko hakijalla ja minkä tasoista soittimen soittotaitoa, pysyykö esitys koossa, onko esitys valmis ja sisältääkö se tulkintaa.
Musiikin taiteen perusopetuksen oppilasvalintaa tehtäessä testissä saatua kokonaispistemäärää verrataan saman ikäryhmän ja saman instrumentin muihin hakijoihin. Perusopetuksen oppilaaksi pyritään valitsemaan oppilas, joka on muodostuvaan ryhmään sopivan ikäinen, sopivan tasoinen, motivoitunut ja sitoutunut.
Haastattelun pisteytys perustuu hakijan soveltuvuudesta, motivaatiosta ja sitoutuneisuudesta saatuun vaikutelmaan. Henkilökohtaiset toiveet ja tarpeet eivät vaikuta pisteisiin, mutta ne pyritään mahdollisuuksien mukaan ottamaan huomioon: esimerkiksi musiikkimieltymykset, opettajatoiveet tms.
Rajallisesta oppilaspaikkamäärästä johtuen on mahdollista, että hakijalle ei voida tarjota oppilaspaikkaa taiteen perusopetuksesta, vaikka kaikki edellytykset musiikin harrastamiselle täyttyisivätkin. Tällaisessa tilanteessa hakija on jonossa ja sopivan ryhmän löytyessä paikkaa tarjotaan välittömästi. Tämä voi tapahtua missä vaiheessa lukuvuotta tahansa eikä se velvoita ottamaan paikkaa vastaan.