Henkilökunta

Ogelin ydintiimi: kauko Saari, Klaus Järvinen, Markku Suoknuuti, Raimo Sarkio, Olle Wiberg, kaj Backlund

Pop & Jazz Konservatoriossa on vuosien aikana toiminut satoja opettajia ja muita henkilökunnan jäseniä. Alkuun oppilaitoksessa ei ollut vakituisia toimenhaltijoita. Opiston johtajasta Klaus Järvisestä tuli päätoiminen rehtori vasta vuonna 1980. Järvisen jäätyä eläkkeelle uutena rehtorina aloitti tammikuussa 2000 Janne Murto.

Konservatoriovaiheen käynnistyttyä 1986 apulaisrehtorina aloitti Vesa Liukko, jonka tilalle tuli seuraavana vuonna Jussi Saksa. Vuonna 2018 vararehtoriksi valittiin Ulrika Kauniskangas. Koulutuspäällikköinä ovat vuosien varrella toimineet muun muassa Tapio Kallio ja Juha Kataja.

Henkilökunta 1993
Henkilökunta 1993

Toiminnan käynnistyessä syyslukukaudella 1972 tuntiopettajia oli 23, joukossa muun muassa Matti Koskiala (rummut), Ilpo Saastamoinen (yhtyeet), Heikki Sarmanto (kosketinsoittimet) ja Marja-Riitta Väkevä (laulu). Ensimmäiset opettajatoimet virallistettiin vuonna 1979, jolloin lehtoriksi valittiin teoriaopettaja Kaj Backlund ja soitonopettajiksi rumpali Kauko Saari, kitaristi Raimo Sarkio, kosketinsoittaja Markku Suoknuuti ja kitaristi Olle Wiberg – kaikki opiston alkuperäisiä opettajia.

Pitkäaikaisia opettajia ovat olleet esimerkiksi basisti Rolf Grefveberg, huilisti Annika Gummerus-Putkinen, teoriaopettaja ja kapellimestari Mauri Isoaho, laulaja Marjo-Riitta Kervinen, pianisti Ari-Pekka Korhonen, trumpetisti Raimo Korhonen, rumpali Bruno Korpela, saksofonisti Raila Kulokari, basisti Jarkko ”Jakke” Leivo, kitaristi Peter Lerche, musiikkiteknologi Mikko Murtoniemi, kitaristi Yrjö Putkinen, trumpetisti Markku Renko, kitaristi Ari Siikasaari, rumpali Mika Säily, kitaristi Nono Söderberg, laulaja Sirkka Tammio ja kitaristi Kristian Wahlström. Rumpali Leevi Leppänen on ollut mukana oppilaitoksen toiminnassa kaikilla vuosikymmenillä – ja kauemminkin, sillä hän oli oppilaana jo Oulunkylän yhteiskoulun harrasteopetuksessa vuonna 1969.

Alkuvuosina oppilaitoksen kansliaa hoiti Heli Aamurusko ja talousasioista vastasi Seija Järvinen. Ensimmäiset päätoimiset toimistotyöntekijät palkattiin 1980-luvulla, joukossa muun muassa taloudenhoitaja Anja Hälikkä ja kanslisti Annele Vauhkonen. Arabiankadun toimipisteessä vuodesta 1995 alkaen toimistotyöntekijöinä olivat muun muassa Seija Erikkilä ja Hannele Ruotsalainen. Vuodesta 2000 alkaen talossa on ollut hallintopäällikkö. Pisimpään tointa ovat hoitaneet Jorma Ketola ja vuonna 2011 aloittanut Pia Bondestam.

PJK & Stadia 2002
PJK & Stadia 2002

Konservatorion pitkäaikaisimmat vahtimestarit ovat Jyrki Hautamäki ja Vesa Makkonen. Teknistä henkilökuntaa ryhdyttiin vakinaistamaan 1993. Vuodesta 2003 lähtien tekniikan esimiehenä on toiminut Ossi Pelttari. Muita monivuotisia tekniikan työntekijöitä ovat olleet Jari Piitulainen, Ilkka Rämä ja Sami Sirniö.

Oppilaitoksen ensimmäinen äänitysstudio valmistui Seurahuoneelle 1988, suunnittelijana oli Antti Murto. Arabianrannassa studiomestareina ovat toimineet ensin Rene Sirén ja vuodesta 2001 lähtien Janne Viksten (Metropolia).

Kaj Backlund

Kaj Backlund

Muusikko, säveltäjä ja musiikinopettaja Kaj Backlund (1945–2013) oli rehtori Klaus Järvisen mukaan ”Suomen johtava jazzteoreetikko”. Pankkitehtävissä työuransa aloittanut ja jazz- ja tanssiorkestereissa trumpettia soittanut Backlund kuului opiston alkuperäisiin opettajiin. Backlund vastasi teorian, sovittamisen ja säveltämisen opetuksesta vuoteen 2000 asti, jolloin hän siirtyi lehtoriksi ammattikorkeakoulu Stadian pop/jazzmusiikin koulutusohjelmaan. Vaativana mutta myös innostavana opettajana tunnetun Backlundin suuri intohimo oli musiikinteoria. Hän valmisteli lähes vuosikymmenen ajan teostaan Improvisointi pop/jazzmusiikissa, joka ilmestyessään 1983 täytti ison aukon rytmimusiikin syventävien opintojen oppimateriaalitarjonnassa.

Seija Erikkilä

Seija Erikkilä

Opintosihteeri Seija Erikkilä on Pop & Jazz Konservatorion pitkäaikaisin toimistotyöntekijä. Mainosalan freelancerina aiemmin työskennellyt Erikkilä aloitti oppilaitoksessa vuonna 1996. Useiden oppilassukupolvien kanssa ja hyväksi toiminut Erikkilä on nähnyt, miten konservatorion arvot ovat muuttuneet oppilaskeskeisemmiksi. Jotain pysyvääkin on: ”Samat kasvukivut nuoret käy läpi ajasta riippumatta.”

Jyrki Hautamäki

Jyrki Hautamäki

Ahkerana keikkabasistina tunnettu Jyrki Hautamäki aloitti konservatorion vahtimestarina Oulunkylän Seurahuoneella 1992. Arabiankadun vuosina tarkkasilmäinen, jämäkkä ja laajan tarinavalikoiman omaava Hautamäki kantoi huolta niin vanhan tehdasrakennuksen kunnosta kuin henkilökunnan ja oppilaiden hyvinvoinnista. Hautamäen siirryttyä ylivahtimestariksi 2000 talon valvontajärjestelmää alettiin kehittää ja varkaudet ja muut ongelmat vähenivät

Klaus Järvinen

Klaus ”Klasu” Järvinen

Hurmaava, impulsiivinen, jääräpäinen – Pop & Jazz Konservatorion monisärmäinen voimahahmo ja henkilöitymä lähes kolmen vuosikymmenen ajan oli rehtori Klaus Järvinen (1936–2020). Jazzmusiikkiin nuorena hurahtanut ja klarinettia ja saksofonia eri tanssiorkestereissa soittanut Järvinen toimi Oulunkylän yhteiskoulussa musiikinopettajana 1962–1980 ja kehitti koulun vapaaehtoistunneilla etenkin big band -toimintaa. Konservatoriota hän johti 1972–1999. Suurelle yleisölle Järvinen tuli tunnetuksi kiisteltynä asiantuntijana television Levyraadissa, jossa hän vieraili ensimmäisen kerran 1977. Raadin vakiojäsenenä Järvinen toimi 1978 ja 1980–1989. Jäätyään eläkkeelle Järvinen keskittyi jazzin soittamiseen. Tasavallan presidentti myönsi Klaus Järviselle musiikkineuvoksen arvonimen vuonna 2000.

Seija Järvinen

Seija Järvinen

Musiikinopettajana päivätyönsä Helsingin Uudessa yhteiskoulussa ja muissa pääkaupunkiseudun kouluissa tehnyt sosiaalineuvos Seija Järvinen (1936–2020) kuului Pop & Jazz Konservatorion kantaviin voimiin yhtä kauan kuin puolisonsa, rehtori Klaus Järvinen. Hän opetti opistossa musiikinteoriaa ja vastasi taloudenpidosta. Jätettyään nämä tehtävät 1980-luvun vaihteessa Järvinen vaikutti vielä parin vuosikymmenen ajan konservatorion johtokunnassa. Ehtymättömästä elämänmyönteisyydestä tunnettu opettaja veti Popjazzleiriä puolisonsa Klausin kanssa vuosina 1971–1999.

Tapio Kallio

Tapio ”Tappi” Kallio

Pellolainen kitaristinalku Tapio ”Tappi” Kallio hakeutui televisioraportin innoittamana Popjazzleirille vuonna 1973. Leirikesiä kertyi sen jälkeen useita. Helsinkiin muutettuaan Kallio pääsi Popjazzopistoon ensin oppilaaksi ja aloitti vuonna 1983 kitara- ja teoriaopettajana. Vuonna 2001 ammatillisten opintojen linjanjohtajaksi (myöh. koulutuspäällikkö) siirtynyt Kallio tuli opiskelijoille tutuksi humoristisena ja lämminhenkisenä kannustajana. Tapio Kallio valittiin vuonna 2018 konservatorion suunnittelupäälliköksi

.

Juha Kataja

Juha ”Junnu” Kataja

Juha ”Junnu” Kataja aloitti musiikkiopinnot Oulunkylän Pop/Jazz Musiikkiopistossa 1973 ja kuului 1980- ja 1990-luvulla konservatorion keskeisten kitara- ja yhtyeopettajien joukkoon. Kataja oli vahvasti mukana harrastetavoitteisen perusopetuksen uudistustyössä, jonka seurauksena painopiste siirtyi 2000-luvun alussa opettajakeskeisestä toiminnasta kohti oppilaslähtöistä toimintaa. Kataja valittiin vuonna 2012 konservatorion perusopetuksen koulutuspäälliköksi. Hän oli merkittävässä roolissa, kun konservatoriossa ryhdyttiin ensimmäisten musiikkioppilaitosten joukossa kehittämään verkko-opetusta 2010-luvun jälkipuoliskolla.

Marjo-Riitta Kervinen

Marjo-Riitta Kervinen

Vaikka laulu kuului Oulunkylän Pop/Jazz Musiikkiopiston opetusohjelmaan alusta alkaen (opettajina mm. Marja-Riitta Väkevä, Eino Virtanen), sen asema oppilaitoksessa alkoi parantua vasta, kun sivutoimisena tuntiopettajana kuuden vuoden ajan toiminut Marjo-Riitta Kervinen valittiin päätoimiseksi tuntiopettajaksi vuonna 1988. Laulun yliopettajana myöhemmin toiminut Kervinen kehitti alan opetusta ja jatkoi vuoden 2000 jälkeen työtä Stadian ammattikorkeakoulun pop/jazzmusiikin koulutusohjelmassa. Konservatoriossa Kervisen oppilaita olivat muun muassa Timo Kotipelto, Anna-Mari Kähärä ja Nina Tapio.

Jarkko Leivo

Jarkko ”Jakke” Leivo

Sähköbassoa monissa eri yhtyeissä (mm. Islanders, Matthews) soittanut Jarkko ”Jakke” Leivo aloitti vuonna 1973 opistossa sivutoimisena bassonsoiton opettajana. Opettaminen vakiintui hänen leipäpuukseen 1980-luvun vaihteessa. Vuonna 1990 Leivosta tuli Pop & Jazz Konservatorion sähköbasson lehtori ja vuonna 1997 yliopettaja. Monien kollegojensa tavoin hän siirtyi Helsingin ammattikorkeakoulu Stadian pop/jazzmusiikin koulutusohjelmaan vuonna 2000. Oppilaslähtöisen ajattelun edelläkävijä ja ennakkoluulottomuudestaan tunnettu Leivo toimi Popjazzleirin taiteellisena johtajana 2000–2009.

Janne Murto

Janne Murto

Freelancemuusikot ry:n puheenjohtajana ja monissa muissa musiikkialan luottamustehtävissä toiminut saksofonisti Janne Murto aloitti Pop & Jazz Konservatorion rehtorina 1.1.2000. Oulunkylän yhteiskoulun ja musiikkiopiston kasvatti ja Sibelius-Akatemiasta vuonna 1996 jazzmaisterin paperit käteensä saanut Murto luotsasi oppilaitoksen läpi valtakunnallisen ammattikorkeakoulu-uudistuksen. Myöhemmin Murto keskittyi etenkin opetuksen laadun kehittämiseen, oppilas- ja työhyvinvoinnin parantamiseen ja oppilaitoksen toimintojen järkiperäistämiseen. Musiikkikoulutuksen kentällä Murto sai nopeasti mainetta alan puolestapuhujana ja visioijana. Vuosina 2012–2020 hän toimi Konservatorioliiton puheenjohtajana.

Ossi Pelttari

Ossi Pelttari

Ossi Pelttari aloitti ääni- ja laiteteknikon tehtävät tammikuussa 1995 ja eteni vuonna 2003 tekniikan esimieheksi. Kolmessa eri toimipisteessä Oulunkylän seurahuoneelta Soiva-taloon työskennellyt Pelttari on pitänyt tiiminsä kanssa huolen siitä, että laitteet ja välineet pysyvät kunnossa ja talon tekniset pyörät pyörivät. Ongelmanratkaisemisen suurimmaksi vahvuudekseen ilmoittava Pelttari on työnsä ohessa myös seurannut oppilaitoksen musiikillista kehitystä. ”Soittajien osaaminen ja balanssikorva on parantunut”, hän totesi vuonna 2020.

Kauko Saari

Kauko ”Cake” Saari

Keikkailun jo 15-vuotiaana aloittanut rumpali Kauko Saari tutustui Klaus Järviseen 1960-luvun puolivälissä ja kävi antamassa soittotunteja Oulunkylän yhteiskoulun harrasteoppilaille. Muusikkopiirejä hyvin tuntenut Saari vaikutti merkittävästi opiston ensimmäisiin opettajavalintoihin. Hän toimi oppilaitoksessa rumpujen soiton vastaavana opettajana ja alkuun myös varajohtajana. Suosittu opettaja jätti tehtävänsä 1996 ja sai pitkällisen taistelun jälkeen ensimmäisenä Suomessa tapaturmaeläkkeen tinnituksen vuoksi. Työuran jälkeen Kauko Saari toimi aktiivisesti kuulonhuollon puolestapuhujana.

Jussi Saksa

Jussi Saksa

Saksofonisti, säveltäjä ja sanoittaja Jussi Saksa toimi Pop & Jazz Konservatorion apulaisrehtorina 1987–2016. Miehikkälästä kotoisin oleva Saksa oli mukana Popjazzleirillä 1970-luvun alussa, soitti Saksa Brothersin riveissä, opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja aloitti Oulunkylän opistossa tuntiopettajana 1980. Saksa vei konservatorion kansainvälisen yhteistyön uudelle tasolle 1990-luvulla ja suuntasi sitten 2000-luvun puolella energiansa ja idearikkautensa harrastustavoitteisen perusopetuksen kehittämiseen. Jussi Saksa on julkaissut useita soololevyjä.

Urpo ”Upi” Sorvali

Urpo ”Upi” Sorvali

Rumpali, säveltäjä Urpo ”Upi” Sorvali (1952–1989) kuului kouluvuosinaan Oulunkylän yhteiskoulun Brass Bandin kokoonpanoon ja toimi sittemmin musiikkiopiston rumpu- ja yhtyeopettajana. Räväkkä ja vaativa mutta myös hauska ja kannustava ”Ogelin sielu” jätti moniin oppilaisiin lähtemättömän jäljen ja vakuutti jazzmies Klaus Järvisen siitä, että nuorille kannattaa opettaa myös pop- ja rockmusiikkia. Syöpään vain 36-vuotiaana menehtynyt Sorvali johti omia yhtyeitä Upi Sorvali Big Band ja Big Bad Family. Hän julkaisi esiintyjänimellä Urpo kaksi pop-albumia ja nautti loppuvuonna 1976 hittisuosiota kappaleellaan Teryleeniä.

Seppo ”Basti” Sorvali

Seppo ”Basti” Sorvali

Oulunkylän yhteiskoulun matematiikan ja fysiikan opettaja Seppo ”Basti” Sorvali (1947–2013) kuului Pop/Jazz Musiikkiopiston perustajajäseniin ja toimi oppilaitoksessa sivutöikseen vuoteen 2006 asti. Sananmuunnoksista, railakkaasta naurusta ja valokuvaustaidoistaan tunnettu Sorvali opetti musiikkiteknologiaa, fysiikkaa ja tietokonetaitoja. Sorvali otti 1970-luvun Popjazzleireillä yli 700 värivalokuvaa, jotka perikunta myöhemmin lahjoitti käyttö- ja julkaisuoikeuksineen Musiikkiarkistoon. Kuvat on digitoitu.


”Perkele, sähän osaat soittaa.”
– Markku Suoknuuti pianisti Iiro Rantalalle Hotelli Hesperian oppilaskonsertissa 1980-luvulla