Pop & Jazz Konservatorio

Musiikkialan perustutkinto, musiikin osaamisala (muusikko)

Opintojen kuvaus

Ammatillinen perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä. Peruskoulupohjaisen opiskelijan opiskeluaika on kolme lukuvuotta. Aiempien opintojen tunnustaminen lyhentää opiskeluaikaa siten, että lukion suorittaneen opiskelijan opiskeluaika on noin kaksi lukuvuotta. Opintojen kulku suunnitellaan yksilökohtaisesti henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) avulla. Tutkintoon kuuluu sekä pakollisia että valinnaisia tutkinnon osia.

Pop & Jazz Konservatorion muusikkokoulutuksessa voi opiskella pääinstrumenttina seuraavia soittimia: alttosaksofoni, baritonisaksofoni, beatboxing, dj, harmonikka, huilu, huuliharppu, kantele, kitara, klarinetti, kontrabasso, kosketinsoittimet, laulu, levysoittimet, lyömäsoittimet, malletit, mandoliini, pasuuna, perkussiot, piano, rap, rummut, saksofoni, sello, sopraanosaksofoni, sähköbasso, sähkökitara, sähköurut, tenorisaksofoni, tietokone, trumpetti, tuuba, vibrafoni, viulu tai muu soitin.

Muusikon 180 osaamispisteen laajuinen musiikkialan perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden, joten tutkinnon suorittanut opiskelija voi hakea opiskelupaikkaa ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta. Opiskelija voi Pop & Jazz Konservatorion ammatillisen perustutkinnon ohella halutessaan suorittaa lukion ja ylioppilastutkinnon opiskelemalla lukiotutkinnon edellyttämät opinnot Helsingin aikuislukiossa (ei päivälukiossa). 

Pop & Jazz Konservatorion (PJK) muusikon opinnot ovat sinua varten, jos…

 • olet jo pitkällä omassa instrumentissasi (soitin tai laulu)
 • olet harrastanut musiikkia pitkäjänteisesti ja sitoutuneesti ja musiikki on elämässäsi keskeisessä roolissa
 • olet opiskellut musiikkia oppilaitoksessa tai ottanut yksityistunteja
 • hallitset musiikin teoriaa ja säveltapailua
 • sinulla on käsitys siitä, millaisia työtehtäviä alalla on olemassa ja kuinka musiikilla voi elättää itsensä, eli tunnet jo musiikkialaa tai esim. alalla toimivia ihmisiä
 • sinulla on käsitys siitä, millaista osaamista musiikkialalla tarvitaan
 • olet pohtinut omia tavoitteitasi ja sitä, millaisissa työtehtävissä haluaisit tulevaisuudessa toimia
 • olet pohtinut omia vahvuuksiasi ja kehittämisen kohteitasi ja sitä, millaista osaamista olet tulossa PJK:lta hakemaan
 • sinulla on kykyä suunnitella ja toteuttaa omaa opiskelu- ja urapolkuasi
 • sinulla on kykyä pitkäjänteiseen työskentelyyn ja vastuunottoon ja haluat harjoitella paljon ja tavoitteellisesti
 • olet hyvä tiimipelaaja ja työskentelet mielelläsi eri-ikäisten kanssa – suurimmalle osalle PJK ei ole ensimmäinen peruskoulun jälkeinen opiskelupaikka, vaan meille hakeudutaan monessa vaiheessa elämää tai työuraa
 • …ja vaikka et vastaisi kaikkiin ylläoleviin myöntävästi, kannattaa silti hakea ja hankkia kokemusta siitä, millaiset pääsykokeet ovat!

Muusikon opintoihin kuuluu:

 • Ensimmäisenä vuonna: muusikon työssä tarvittavien perustaitojen opiskelua esimerkiksi osallistumalla yhtyetyöskentelyyn (jossa harjoitellaan cover-kappaleita, esiintymistä, yhteissoittoa, tyylinmukaisuutta jne.) ja muille yhteissoittokursseille (esim. lauluyhtye, puhallinsektio, groovepaja). Oman instrumentin yksityis- ja ryhmätunteja, teoria-, säveltapailu-, transkriptio-, rytmiikka-, rytmimusiikin historia- ja nuotinkirjoituksen opiskelua, muihin musiikkialan työtehtäviin perehtymistä (esim. sopimus- ja tekijänoikeusasiat, keikkamyynti, keikkatarjousten laatiminen, yrittäjyys ja työsuhteisuus, laitteistoihin ja työturvallisuuteen  liittyvät asiat jne.) sekä ennen kaikkea oman instrumentin harjoittelu. Lisäksi opiskellaan “yleissisivistäviä” aineita, esim. digitaitoihin ja kestävän kehityksen edistämiseen liittyen.
 • Ensimmäisenä opiskeluvuonna tunteja on arkisin pääsääntöisesti n. klo 9-16:30 välisenä aikana ja silloin tällöin treenejä tai keikkoja ilta-aikaan. Kaikki päivät eivät ole täynnä oppitunteja, jotta omalle harjoittelulle jää aikaa.
 • Opinnot suoritetaan yleensä näyttöinä. Näyttö on useimmiten keikka konserttisalissa, klubilla tai baarissa, tai se voi myös olla itse valmistamasi äänite tai muu tuotos. Teoreettisempia aineita sekä YTO-aineet suoritetaan tenttimällä tai palauttamalla kirjallisia tehtäviä.
 • Toisena (ja kolmantena) opiskeluvuonna pääpaino on enemmän oman musiikillisen suunnan ja urapolun löytämisessä. Tällöin vuorossa ovat valinnaiset opinnot, joita voivat olla esim. solistina toimiminen, laulunkirjoitus, säveltäminen, kuoron tai yhtyeen jäsenenä toimiminen, yrittäjyys jne.

Tästä linkistä löydät Opintopolun musiikkialan perustututkinnon perusteet (2022).

← takaisin