Pop & Jazz Konservatoriossa 1.-3. –luokkalaiset lapset kuuluvat soitinvalmennuksen opetuksen piiriin.
Soitinvalmennuksessa oppilaan instrumentti vaihtuu lukukausittain, jolloin lukuvuoden aikana oppilas ennättää kokeilla kahta soitinta. Tarkoituksena on löytää kullekin oppilaalle mieluisin ja sopivin soitin, jolla jatkaa soitonopiskelua soitinvalmennuksen jälkeen.

Musapajat
Musapajatunti (45 min) tapahtuu 8-hengen ryhmissä. Musapajassa harjoitellaan bänditaitoja omalla soitinvalmennussoittimella. Yhteissoiton lisäksi tutustutaan musiikin ilmiöihin soiton, laulun ja liikkeen keinoin. Musapajassa valmistellaan lukukauden aikana kappaleita, joita soitinvalmennuslaiset esittävät kauden päättävässä konsertissa.
Keskeisiä teemoja musapajassa ovat mm. omaan soitinvalmennussoittimeen ja bändisoittoon tutustuminen, vuorovaikutustaitojen kehittäminen ja luova ilmaisu. Olennaista musapajan toiminnassa on omakohtainen aktiivinen musiikin kokeminen. Konkreettisen tekemisen kautta tutustutaan musiikin eri ilmiöihin: rytmiin, melodiaan, muotoon, harmoniaan, dynamiikkaan ja sointiväriin.
Instrumenttitunnit
Soitinvalmennuksen oppilaat osallistuvat musapajan lisäksi instrumenttitunneille. Tämä tapahtuu kerran viikossa 2-4-hengen ryhmissä. Tunneilla tutustutaan kokeiluvuorossa olevaan instrumenttiin ja opetellaan sen perusteita. Pop & Jazz Konservatorio lainaa ilmaiseksi tarvittavat soittimet lukukauden alussa tehtävää soittimen lainaussopimusta vastaan. Soitinhuoltomaksu on 40 euroa/lukuvuosi.
SV-opinnoista eteenpäin siirtyminen ja oman soittimen valitseminen
Mikäli mieluinen soitin löytyy soitinvalmennuksen aikana, voi oppilas aloittaa ko. soittimen pääaineopinnot. Jatkossa oppilaalla on yksityistunti (30min) sekä bänditunti. Siirtymä tapahtuu aina uuden lukukauden alussa.
Jos soitinvalinta soitinvalmennuksen aikana on joku seuraavista: poikkihuilu, saksofoni, trumpetti, pasuuna, sähköbasso, lyömäsoittimet tai malletit, voi opiskelu alkaa suoraan, ilman erillistä soveltuvuustestiä.
Pianoon, sähkökitaraan, rumpusettiin sekä lauluun haetaan aina uuden soveltuvuustestin kautta, jonka perusteella vapaana olevat oppilaspaikat ko. soittimiin täytetään. Tämä menettely on käytössä näiden instrumenttien suurten hakijamäärien vuoksi.
Soitinvalmennukseen haetaan vuosittain valintakokeiden kautta (hakuaika maalis-huhtikuussa, valintakokeet toukokuussa). Soitinvalmennus kuuluu perusopetuksen laajaan oppimäärään.