Musiikkituotannon ammattitutkinto
Musiikkituotannon ammattitutkinto on sinulle, joka olet jo hankkinut musiikkialan peruskoulutuksen tai sitä vastaavan osaamisen työelämässä. Opiskelu on käytännönläheistä, tapahtuu inspiroivassa oppimisympäristössä ja antaa hyvät mahdollisuudet verkostoitumiselle.
Musiikkituotannon ammattitutkinnon avulla voit kehittää, syventää ja päivittää osaamistasi musiikkituotannon alalla. Voit hakeutua suorittamaan tutkintoa ilman ammatillista perustutkintoa, jos sinulla on jo tarvittavaa osaamista.
Valittavana on kaksi osaamisalaa: Laulun tekeminen ja musiikin tuottaminen.
Musiikkituotannon ammattitutkinto on laajuudeltaan 150 osaamispistettä. Koko tutkinnon 150 osp suorittamisaika vaihtelee työkokemuksesi ja koulutuksesi mukaan. Opiskeluaika voi olla esimerkiksi kaksi vuotta, mutta voit suorittaa tutkinnon lyhyemmässäkin ajassa. Opintojen kulku suunnitellaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) avulla. Musiikkituotannon ammattitutkintoa tai sen osia opiskelevilta peritään ensimmäisen lukukauden aikana tutkintomaksu 1000 euroa. Koulutus järjestetään, jos minimiryhmäkoko toteutuu.
Mitä opinnot sisältävät?
Musiikkituotannon ammattitutkinnon opiskelu on monimuoto-opiskelua, johon sisältyy 2–3 lähipäivää viikossa sekä etäopiskelua ja itsenäistä työskentelyä.
Laulun tekemisen osaamisalan opinnot sisältävät laulunkirjoitus- ja lyriikkatunteja, biisiseminaareja, musiikkiohjelmistokursseja ja vierailijaluentoja. Opintoihin sisältyy myös muihin musiikkialan työtehtäviin perehtymistä: sopimus- ja tekijänoikeusasiat, keikkamyynti, keikkatarjousten laatiminen, yrittäjyys ja työsuhteisuus, laitteistoihin ja työturvallisuuteen liittyvät asiat. Valinnaisina opintoina on muun muassa äänittämistä, yrittäjyyttä sekä teoria-, säveltapailu- ja nuotinkirjoituksen tunteja.
Musiikin tuottamisen osaamisalan opinnot sisältävät äänitys- ja miksausopintoja, studiotyöskentelyyn ja tuottamiseen liittyviä projekteja, ohjelmistokursseja kuten Pro Tools, Logic Pro, Ableton Live, musiikkituotannon historiaa ja tuotantojen analyysi -opintoja sekä vierailijaluentoja. Opintoihin sisältyy myös muihin musiikkialan työtehtäviin perehtymistä: sopimus- ja tekijänoikeusasiat, keikkamyynti, keikkatarjousten laatiminen, yrittäjyys ja työsuhteisuus, laitteistoihin ja työturvallisuuteen liittyvät asiat.
Ensimmäisenä opiskeluvuonna oppitunteja ja luentoja on pääsääntöisesti maanantaisin ja tiistaisin noin klo 9–16 välisenä aikana. Opintoihin sisältyy paljon omatoimista työskentelyä, ja muina viikonpäivinä voi esimerkiksi pitää co-write -sessioita.
Opinnot suoritetaan näyttöinä. Näyttö on useimmiten itse valmistamasi äänite, mutta tutkinnon osasta riippuen se voi olla esimerkiksi keikka konserttisalissa tai laulunkirjoittajien illassa. Teoreettisempia aineita suoritetaan tenttimällä tai palauttamalla kirjallisia tehtäviä.
Opintoihin voi liittää yrittäjyyttä ja oman osaamisen markkinointia. Opiskella voi lisäksi muita oppilaitoksen aineita henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti.
Tästä linkistä löydät musiikkituotannon ammattitutkinnon perusteet (2018) Opintopolusta.
Onko musiikkituotannon ammattitutkinto sinua varten?
Epäröitkö vielä koulutukseen hakemista? Jos monet seuraavista lauseista kuvaavat sinua, on musiikkituotannon ammattitutkinto sinua varten:
- Olet harrastanut musiikkia pitkäjänteisesti ja sitoutuneesti ja musiikki on elämässäsi keskeisessä roolissa.
- Olet mahdollisesti suorittanut musiikkialan perustutkinnon ja haluat laajentaa osaamistasi laulun tekemiseen tai musiikin tuottamiseen.
- Sinulla on jo julkaistua tai julkaisukelpoista materiaalia.
- Olet tuottanut musiikkia tai sanoittanut ja säveltänyt lauluja jo pidempään.
- Haluat terävöittää taitojasi lauluntekijänä ja/tai tuottajana.
- Sinulla on käsitys siitä, millaisia työtehtäviä alalla on olemassa ja kuinka musiikilla voi elättää itsensä, eli tunnet jo musiikkialaa tai alalla toimivia ihmisiä.
- Sinulla on käsitys siitä, millaista osaamista musiikin tekemiseen tarvitaan.
- Olet pohtinut omia tavoitteitasi ja sitä, millaisissa työtehtävissä haluaisit tulevaisuudessa toimia.
- Olet pohtinut omia vahvuuksiasi ja kehittämisen kohteitasi ja sitä, millaista osaamista olet tulossa Pop & Jazz Konservatoriosta hakemaan.
- Sinulla on kykyä pitkäjänteiseen työskentelyyn ja vastuunottoon.
- Olet hyvä tiimipelaaja ja työskentelet mielelläsi eri-ikäisten kanssa – suurelle osalle Pop & Jazz Konservatorio ei ole ensimmäinen peruskoulun jälkeinen opiskelupaikka, vaan meille hakeudutaan monessa vaiheessa elämää tai työuraa.
Kun tahtoa, intohimoa ja paloa musiikkiin on, kannattaa hakea koulutukseen!