Usein kysyttyä ammatillisesta koulutuksesta
Koulutus voi olla joko tutkintoon johtava tai osatutkinto.
Musiikkialan perustutkinnon suorittaminen on ilmaista. Musiikkituotannon ammattitutkinnon tutkintomaksu on 1000 euroa, joka laskutetaan koulutuksen alussa.
Opiskelijoita on noin 180. Heistä noin 80 % opiskelee ammatillista perustutkintoa tai sen osia ja noin 20 % opiskelee musiikkituotannon ammattitutkintoa. Ammatillisen perustutkinnon opiskelijoista valtaosa, noin 85 %, opiskelee muusikoksi.
Kaiken ikäiset peruskoulun suorittaneet voivat hakea koulutukseen.
Opiskelijoiden ikäjakauma on tällä hetkellä 16–50 vuotta, noin 70 % opiskelijoista on 19–26 -vuotiaita. Suuri osa opiskelijoista on suorittanut jonkin muun ammatillisen perustutkinnon, lukion tai korkea-asteen tutkinnon jollain muulla alalla ennen hakeutumistaan Pop & Jazz Konservatorioon.
Peruskoulupohjalta opiskeluaikaa on pääsääntöisesti kolme vuotta. Lukion, muun ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneiden opiskeluaika on yleensä kaksi vuotta.
Tutkinto on mahdollista tehdä omien tavoitteidensa mukaisessa aikataulussa, jos omat taidot antavat myöten. Aikatauluja pohditaan myös osaamiskartoituksissa ja ohjauskeskusteluissa opintojen alussa.
Tämä riippuu osittain omista valinnoistasi. Valinnaisissa opinnoissa on melko paljon liikkumavaraa ja opiskeluprojektejakin voi olla monenlaisia.
Opetuskieli ja tutkintokieli on suomi. Opettajasta riippuen on kuitenkin mahdollista saada tärkeimmät asiat selitettynä englanniksi, mutta kokeet ja muut suoritukset tehdään suomeksi.
Kyllä pääsee. Muusikon tai musiikkiteknologin tutkintoonkin voi sisällyttää valinnaisena laulunkirjoitusta ja/tai sävellystä ja sovitusta. Lisäksi omia biisejä voi soittaa bändien kanssa.
Kyllä pääsee. Pop & Jazz Konservatoriolla on Helsingin seudulla useita työssäoppimispaikkoja, pääasiassa klubeja, kulttuurikeskusten konserttisaleja ja musiikkikirjastoja. Pop & Jazz Konservatoriolla on myös kaupallista esiintyjävälitystä, jonka kautta opiskelijat voivat päästä keikoille ja saada siitä palkkaa.
Hakijan täytyy osata laulaa tai soittaa. On hakijan eduksi, että nuottien lukeminen ja kirjoittaminen on mahdollisimman hyvin hallussa. Riittävä taso määritellään valintakokeissa.
Teoria ja nuotinlukutaito (prima vista omalla instrumentilla) muodostavat muusikkolinjalle haettaessa 30 % kokonaispisteistä, joten jos näistä osioista et saa lainkaan pisteitä, on hankala päästä ainakaan kärkisijoille. Mikäli soitto- tai laulutaito on kuitenkin hyvin korkealla tasolla ja osoitat muuten erinomaista soveltuvuutta alalle, niin nuotinlukutaidottomuus ei välttämättä ole este – se vain tekee opiskelusta työläämpää. Myös musiikkiteknologian osaamisalalle hakevien teoria- ja säveltapailuosaaminen testataan pääsykokeessa, ja sen painoarvo on 20 % kokonaispisteistä.
Ei saa, ainoastaan pääsykokeilla on merkitystä.
Hakijoita ammatilliseen koulutukseen on yleensä vajaa 500 henkilöä. Vuosittain opiskelemaan valitaan noin 60 – 70 henkilöä. Sisäänpääsyn todennäköisyys vaihtelee hakukohteen mukaan. Kaikista suosituimpiin hakukohteisiin on suhteellisesti vaikeampi päästä, koska hakijoita on niin runsaasti.
Vuonna 2024 noin 55% hakijoista haki muusikon koulutukseen ja noin 20% musiikkiteknologin koulutukseen. Noin 25 % hakijoista haki musiikkituotannon ammattitutkintoon. Suosituimpia hakukohteita olivat muusikko (laulu), musiikkiteknologi ja musiikkituotanto: laulun tekeminen.
Kevään hakuaika on samaan aikaan yhteishaun kanssa. Jatkuvan haun osatutkintokohtaiset hakuajat päättyvät maaliskussa, toukokuussa ja marraskuussa. Katso lisätietoja hakuohjeista verkkosivuillamme.
Helmi-maaliskuun yhteishaussa suoraan peruskoulusta hakeneille ilmoitetaan yhteishaun aikataulun mukaisesti, noin kesäkuun puolivälissä. Suoraan oppilaitokseen jatkuvassa haussa hakeneille ilmoitetaan aikaisemmin helmi-maaliskuun haun tuloksista jo aikaisemmin viimeistään kesäkuun alussa. Touko- ja marraskuun jatkuvassa haussa hakeneille ilmoitetaan tuloksista heti kun opiskelijavalinnat on tehty.
Voit hakea musiikkialan perustutkintoon. Tee ensin hakemus opintopolku.fi:ssä, ja sen jälkeen täytä Pop & Jazz Konservatorion verkkosivulla yhteishaun lisätietolomake, johon liität tarvittavan hakuaineiston.
Jos olet valmistunut tai valmistumassa lukiosta, haet suoraan oppilaitokseen Pop & Jazz Konservatorion hakulomakkeella, etkä täytä yhteishaun lomaketta.
Voit hakea, vaikka sinulla olisi aiempi tutkinto. Hae jatkuvassa haussa Pop & Jazz Konservatorion hakulomakkeella, älä täytä yhteishaun lomaketta. Aiempi osaaminen tunnistetaan ja tunnustetaan henkilökohtaistamisprosessissa opintojen alussa. Aiemman ammatillisen tai korkea-asteen tutkinnon tehnyt voi henkilökohtaistamisen jälkeen todennäköisesti suorittaa vain tutkinnon osia, eli mahdollinen opiskeluoikeus on rajallinen. Myös osatutkintoon haetaan valintakokeiden kautta.
Jos sinulla on aiempi toisen asteen tai korkeamman asteen tutkinto, et voi hakea yhteishaussa opintopolku.fi:ssä, vaan haet suoraan oppilaitokseen jatkuvassa haussa täyttämällä hakemus ainoastaan hakusivullamme. Jatkuva haku on meillä auki samaan aikaan yhteishaun kanssa.
Myös oppilaitosta vaihtavien pitää hakea erikseen ja osallistua pääsykokeeseen.
Kun luet hakuohjeet huolellisesti, niin huomaat, että siellä on tietoa eri testeistä.
Pop & Jazz Konservatorio keskittyy rytmimusiikin koulutukseen, siihen toki laaja-alaisesti.
Voit kysyä opintotoimistosta sähköpostilla mahdollisuutta täydentää hakemustasi heti hakuajan päätyttyä.
Voit tehdä ensin taustaäänitteen ja sitten laulaa sen päälle yhtenäisen esitysversion. Mainitse esseessä, että olet itse soittanut taustat.
Kaikilta testataan oman instrumenttinsa tyypillisen nuottikuvan lukemista, myös rumpaleilta. Nuottien opiskelu siis kannattaa, vaikka asia olisikin vähän vieraampi.
Käytössämme on ainakin Fender- ja Koch -vahvistimia. Yleensä käytettävissä on yksi high gain -säröön taipuva vahvistin (Tech, Blackstar tms.) ja yksi jossa on hyvä puhdas soundi (Fender). Omaa ei tarvitse tuoda.
Äänitenäytteessä arvioidaan musiikkiteknologisia taitoja, äänitystaitoja ja miksausta, joten sinun itse ei tarvitse soittaa äänitteelle instrumentteja. Pääsykokeiden 2. vaiheeseen kutsutut hakijat antavat soittonäyteen omalla instrumentillaan.
Käytä niitä laitteita, mitä sinulla suinkin on käytettävissäsi. Kerro kuitenkin esseessä, mitä laitteita ja ohjelmistoja olet käyttänyt.
Asuntolaa ei ole. Asuntoa voit etsiä Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (HOAS) kautta tai vapailta markkinoilta.