Pop & Jazz Konservatorio

Usein kysyttyjä kysymyksiä, ammatillinen haku

 1. Miten haen, kun haen suoraan peruskoulusta ja olen alaikäinen?
  Voit hakea musiikkialan perustutkintoon. Tee ensin hakemus opintopolku.fi:ssä, ja sen jälkeen täytä Pop & Jazz Konservatorion verkkosivulla https://popjazz.inschool.fi/browsecourses?school-id=1 yhteishaun lisätietolomake, johon liität tarvittavan hakuaineiston. 
 2. Onko koulutukseenne mahdollista hakea, jos on jo suorittanut aiemman ammatillisen koulutuksen tai korkea-asteen tutkinnon? 
  Voit hakea, vaikka sinulla olisi aiempi tutkinto. Tällöin haet n.s. jatkuvassa haussa suoraan oppilaitokseen Pop & Jazz Konservatorion hakulomakkeella https://popjazz.inschool.fi/browsecourses?school-id=1  etkä täytä yhteishaun lomaketta. Aiempi osaaminen tunnistetaan ja tunnustetaan henkilökohtaistamisprosessissa opintojen alussa. Aiemman ammatillisen tai korkea-asteen tutkinnon tehnyt voi henkilökohtaistamisen jälkeen todennäköisesti suorittaa vain tutkinnon osia ammatillisena täydentävänä koulutuksena, ei koko tutkintoa. Myös tutkinnon osiin haetaan valintakokeiden kautta.
 3. Tarvitseeko minunkin täyttää hakemus opintopolku.fi:ssä, vaikka minulla on maisterin tutkinto?
  Jos sinulla on aiempi toisen asteen tai korkeamman asteen tutkinto, älä täytä hakemusta opintopolku.fi:ssä, vaan ainoastaan hakusivullamme https://popjazz.inschool.fi/browsecourses?school-id=1 n.s. jatkuvassa haussa. 
 4. Millaiset vaatimukset teillä on opiskelijoiden suhteen, ennen opintoihin hakeutumista?
  Täytyy vähintään osata laulaa tai soittaa. Kaikkien opiskelijoiden äänitteet kuunnellaan yhtä lailla. On aina hyvä, että myös nuottien lukeminen ja kirjoittaminen on mahdollisimman hyvin hallussa. Mikä on riittävä taso, määritellään valintakokeissa. Lue lisää verkkosivuiltamme https://popjazz.fi/hae-opiskelemaan/ammatillinen-koulutus/ 
 5. Voiko päästä sisään, jos ei osaa musiikin teoriaa tai osaa soittaa/laulaa nuoteista?
  Teoria ja nuotinlukutaito (prima vista omalla instrumentilla) muodostavat muusikkolinjalle haettaessa 30 % kokonaispisteistä, joten jos näistä osioista ei saa lainkaan pisteitä, on hankala päästä ainakaan kärkisijoille. Mikäli soitto/laulutaito on kuitenkin hyvin korkealla tasolla ja osoitat muuten erinomaista soveltuvuutta alalle, niin nuotinlukutaidottomuus ei välttämättä kuitenkaan ole este – se vain tekee opiskelusta työläämpää. Myös musiikkiteknologian osaamisalalle hakevien teoria- ja säveltapailuosaaminen testataan pääsykokeessa, ja sen painoarvo on 20 % kokonaispisteistä.
 6. Milloin hakutuloksista ilmoitetaan? 
  Yhteishaussa suoraan 9. luokalta hakeneille yhteishaun aikataulun mukaisesti, noin kesäkuun puolivälissä. Ns. Jatkuvassa haussa suoraan oppilaitokseen hakeneille ilmoitetaan aikaisemmin, keväällä 2024 toukokuun loppuun mennessä. 
 7. Onko koulutus tutkintoon johtava tai maksullinen?
  Koulutus on tutkintoon johtava, vaikka joissain tapauksissa tavoite on suorittaa yksittäisiä tutkinnon osia. Musiikkialan perustutkinnon suorittaminen on ilmaista, mutta musiikkituotannon ammattitutkinnossa on kuitenkin tutkintomaksu 1000 €, joka laskutetaan koulutuksen alussa. 
 8. Hakuohjeissa luki, että kakkosvaiheeseen kuuluu prima vista. Pitääkö tämä paikkansa myös rumpujen suhteen? Eli pitääkö osata rumpunuotteja?
  Kaikilta testataan oman instrumenttinsa tyypillisen nuottikuvan lukemista, myös  rumpaleilta. Nuottien opiskelu siis kannattaa, vaikka asia olisikin vähän vieraampi.
 9. Soittotaustani on pääosin klassinen; pääsoittimeni on xx ja olen suorittanut siitä “D-tutkinnon”. Musiikin teoriassa olen suorittanut viimeksi opistotason kursseja. Niinpä minua kiinnostaa, onko teillä mahdollista konservatorion nimestä huolimatta opiskella myös klassisen musiikin soittoa rytmimusiikin ohessa?
  Pop & Jazz Konservatorio keskittyy rytmimusiikin koulutukseen, siihen toki laaja-alaisesti. Voit kysellä muista konservatorioista tätä samaa, esimerkiksi Turun konservatoriosta, Jyväskylän Gradiasta, Porin Palmgren-konservatoriosta, Kuopion konservatoriosta, Joensuun konservatoriosta tai Oulun konservatoriosta.
 10. Kysymykseni liittyy laulajan taustanauhaan. Jos haluaisin itse säestää itseäni, tekisin mieluiten ensin erillisen pianonauhan kappaleesta, jonka aion laulaa, ja äänittäisin sitten erikseen lauluni (kerralla, esitystilanteen kaltaisesti) oman aiemmin äänittämäni taustan päälle, jotta voisin keskittyä aineistossa täysin siihen instrumenttiin, jolla todella haen koulutukseen. Laskettaisiinko tämä kuitenkin mainituksi ”päällekkäisäänitykseksi tai editoinniksi”? Jos kuitenkin lauluni – siis instrumentti, jolla haen olisi kerralla äänitetty ja täysin ilman editointeja jne. Jos käyttäisin tällaista itse tekemääni pianotaustanauhaa, tulisiko tämäkin mainita esseessä, vaikka säestys ei olisikaan reaaliaikainen?
  Voit tehdä ensin taustaäänitteen ja sitten laulaa sen päälle yhtenäisen esitysversion. Mainitse esseessä, että olet itse soittanut taustat.
 11. Haen konsalle opiskelemaan laululla. Laulajien ääniteohjeessa lukee: ”Esitä äänitteellä yksi vapaavalintainen rytmimusiikin cover-kappale. […] Halutessaan hakija voi säestää itseään, mutta siitä täytyy olla maininta esseessä.” Tarkoittaako tämä, ettei laulajilla saa olla äänitteellä erillistä säestäjää tai taustanauhaa? Ovatko vaihtoehdot siis laulaa a cappellana tai itse itseään säestäen?
  Äänitteessä saa olla erillinen säestäjä tai taustaäänite.
 12. Huomasin vasta nyt hakuajan umpeuduttua, että äänitteessä jonka lähetin ei ole taustaäänitettä (pääinstrumenttini oli laulu). Onko mitenkään mahdollista, että voisin lähettää äänitteeni taustan kanssa uudelleen vielä nyt hakuajan jälkeen?
  Voit kysyä opintotoimistosta sähköpostilla ammatillinenhaku@popjazz.fi mahdollisuutta täydentää hakemustasi heti hakuajan päätyttyä.
 13. Mikä on opiskelun yläikäraja?
  Kaiken ikäiset peruskoulun suorittaneet voivat hakea koulutukseen.
 14. Minkä ikäisiä opiskelijoita Pop & Jazz Konservatoriolla on?
  Opiskelijoiden ikäjakauma on tällä hetkellä 16 – 50 vuotta, noin 70 % opiskelijoista on 19 – 26 -vuotiatia. Suuri osa opiskelijoista on suorittanut jonkin muun ammatillisen perustutkinnon, lukion tai korkea-asteen tutkinnon jollain muulla alalla ennen hakeutumistaan Pop & Jazz Konservatorioon.
 15. Opiskelen toisessa konservatoriossa, voinko vaihtaa Pop & Jazz Konservatorioon vai pitääkö osallistua pääsykokeeseen?
  Myös oppilaitosta vaihtavien pitää hakea erikseen ja osallistua pääsykokeeseen.
 16. Onko mahdollista saada etukäteen tietoa siitä että millaisia asioita pääsykokeessa hakijalta testataan?
  Kun luet hakuohjeet https://docs.google.com/document/d/1mBim5AdTierO9SD3sNEHjwPb8d9-yPsbqbCkZtCyz8g/edit?usp=sharing huolellisesti, niin huomaat, että siellä on tietoa eri testeistä.
 17. Pääseekö konservatoriolla tekemään omia biisejä?
  Kyllä pääsee. Muusikon tai musiikkiteknologin tutkintoonkin voi sisällyttää valinnaisena laulunkirjoitusta ja/tai sävellystä ja sovitusta. Lisäksi omia biisejä voi soittaa bändien kanssa.
 18. Kauanko koulutus kestää?
  Peruskoulupohjalta opiskeluaikaa on pääsääntöisesti kolme vuotta. Lukion, muun ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneiden opiskeluaika on yleensä kaksi vuotta.
 19. Onko kahden vuoden muusikon tutkintoa mahdollista suorittaa 1,5 vuoteen, niin että valmistuisi jouluksi, esim. suorittamalla opintoja eteenpäin myös kesällä?
  On mahdollista tehdä omien tavoitteidensa mukaisessa aikataulussa, jos omat taidot antavat myöten. Aikatauluja pohditaan myös osaamiskartoituksissa ja ohjauskeskusteluissa opintojen alussa.
 20. Pääseekö koulun kautta keikoille?
  Kyllä pääsee. Pop & Jazz Konservatoriolla on Helsingin seudulla useita työssäoppimispaikkoja, pääasiassa klubeja tai kulttuurikeskusten konserttisaleja. Myös musiikkikirjastoissa sekä palvelukeskuksissa käydään esiintymässä. Pop & Jazz Konservatoriolla on myös kaupallista esiintyjävälitystä, jonka kautta opiskelijat voivat päästä esim. yrityskeikoille ja saada siitä palkkaa.
 21. Paljonko opiskelijoita otetaan vuosittain sisään ja paljonko hakijoita yleensä on? 
  Hakijoita ammatilliseen koulutukseen on yleensä n. 450 henkilöä, joista valitaan opiskelemaan n. 50-65 henkilöä vuosittain. Näistä alle 10 on musiikkiteknologian opiskelijoita, noin 15 musiikkituotannon ammattitutkinnon opiskelijoita ja loput suorittavat muusikon tutkintoa.
 22. Mikä on sisäänpääsyprosentti? 
  Keväällä 2023 haki musiikkialan perustutkintoon 338 henkilöä, joista opiskelupaina sai 53 (n. 16 %). Musiikkituotannon ammattitutkintoon hakijoita oli 119, ja opiskelupaikan sai 14 (n. 12 %).  Prosenttiluku vaihtelee instrumenteittain: suosituimmissa instrumenteissa lukema voi olla paljon alhaisempi ja harvinaisemmissa taas korkeampi. 
 23. Paljonko Pop & Jazz Konservatoriossa on opiskelijoita?
  Ammatillisen perustutkinnon opiskeljoista valtaosa, n. 120 opiskelijaa suorittaa muusikon tutkintoa tai sen osia ja  n. 20 suorittaa musiikkiteknologin tutkintoa tai sen osia suorittaa. Musiikkituotannon ammattitutkintoa suorittaa n. 30 opiskelijaa.
 24. Onko koululla asuntolaa? 
  Asuntolaa ei ole. Asuntoa voit etsiä Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (HOAS) kautta tai vapailta markkinoilta.
 25. Saako musiikkiluokkataustasta, koulunumeroista tai harrastuksista pisteitä? 
  Ei saa, ainoastaan pääsykokeilla on merkitystä.
 26. Voiko opiskella englanniksi? 
  Opetuskieli ja tutkintokieli on suomi. Opettajasta riippuen on kuitenkin mahdollista saada tärkeimmät asiat selitettynä englanniksi, mutta kokeet ja muut suoritukset tehdään suomeksi.
 27. Minkälainen vahvistin teillä on kitaraa varten soittokokeessa vai pitääkö tuoda oma?
  Käytössämme on ainakin Fender- ja Koch -vahvistimia. Yleensä käytettävissä on yksi high gain -säröön taipuva vahvistin (Tech, Blackstar tms.) ja yksi jossa on hyvä puhdas soundi (Fender). Omaa ei tarvitse tuoda.
 28. Mitä laitteistoa hakija voi käyttää musateknologian ennakkotehtävissä?
  Käytä niitä laitteita, mitä sinulla suinkin on käytettävissäsi. Kerro kuitenkin esseessä, mitä laitteita ja ohjelmistoja olet käyttänyt.
 29. Haen musiikin perustutkintoon musiikkiteknologialinjalle. Suoritan tänä keväänä ylioppilastutkinnon, ja nettisivuillanne tutkinnon kestoksi arvioidaan tällöin kaksi vuotta. Onko tutkinto kuitenkin mahdollista suorittaa lyhyemmässä ajassa, kuten 1-1,5 vuodessa? (Esimerkiksi Sibelius-akatemian musiikkiteknologialinjalle hakemisen vuoksi vuoden päästä)
  On mahdollista tehdä omien tavoitteidensa mukaisessa aikataulussa, jos omat taidot antavat myöten. Aikatauluja pohditaan myös osaamiskartoituksissa ja ohjauskeskusteluissa opintojen alussa.
 30. Onko viimeisiä opintoja mahdollista tarvittaessa suorittaa itsenäisesti?
  Tämä riippuu osittain omista valinnoistasi. Valinnaisissa opinnoissa on melko paljon liikkumavaraa ja opiskeluprojektejakin voi olla monenlaisia.
 31. Haen musiikkiteknologiaan. Tuleeko hakijan itse soittaa akustista instrumenttia vai riittääkö että on äänittänyt jonkun toisen soittoa?
  Äänitenäytteessä arvioidaan musiikkiteknologisia taitoja, äänitystaitoja ja miksausta, joten sinun itse ei tarvitse soittaa äänitteelle instrumentteja. Soittonäyte omalla instrumentilla annetaan pääsykokeiden 2. vaiheessa, jos sinut kutsutaan sinne.