Pop & Jazz Konservatorio

USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ

1. Ammatillisen koulutuksen haku

2. Kysymyksiä erityisesti musiikkiteknologiaan liittyen

3. Musiikki harrastuksena


1. Ammatillisen koulutuksen haku

Onko koulutukseenne mahdollista hakea, jos on jo suorittanut aiemmin ammatillisen koulutuksen?

On mahdollista hakea. Tällöin haet jatkuvan haun linkillä.

Aiempi osaaminen tunnistetaan ja tunnustetaan henkilökohtaistamisprosessissa opintojen alussa. Aiemman ammatillisen tai korkea-asteen tutkinnon tehnyt voi henkilökohtaistamisen jälkeen todennäköisesti suorittaa vain tutkinnon osia ammatillisena lisäkoulutuksena, ei uudelleen koko tutkintoa. Myös tutkinnon osiin haetaan valintakokeiden kautta.

Millaiset vaatimukset teillä on opiskelijoiden suhteen, ennen opintoihin hakeutumista?

Täytyy vähintään osata laulaa tai soittaa. Kaikkien opiskelijoiden äänitteet kuunnellaan yhtä lailla. On aina hyvä, että myös nuottien lukeminen ja kirjoittaminen on mahdollisimman hyvin hallussa. Mikä on riittävä taso, määritellään valintakokeissa. Lue lisää kohdasta Opiskelu meillä.

Voiko päästä sisään, jos ei osaa musiikin teoriaa tai osaa soittaa/laulaa nuoteista?

Teoria ja nuotinlukutaito (prima vista omalla instrumentilla) muodostavat muusikkolinjalle pyrittäessä 30 % kokonaispisteistä, joten jos näistä osioista ei saa lainkaan pisteitä, on hankala päästä ainakaan kärkisijoille. Mikäli soitto/laulutaito on kuitenkin hyvin korkealla tasolla ja osoitat muuten erinomaista soveltuvuutta alalle, niin nuotinlukutaidottomuus ei välttämättä kuitenkaan ole este – se vain tekee opiskelusta työläämpää. Myös musiikkiteknologian osaamisalalle hakevien teoria- ja säveltapailuosaaminen testataan pääsykokeessa, ja sen painoarvo on 20 % kokonaispisteistä.

Onko koulutus tutkintoon johtava tai maksullinen?

Koulutus on tutkintoon johtava tai jossain tapauksissa tavoite on suorittaa yksittäisiä tutkinnon osia. Kun pääset sisään, koulutus on sinulle ilmainen.

Hakuohjeissa luki, että kakkosvaiheeseen kuuluu prima vista. Pitääkö tämä paikkansa myös rumpujen suhteen? Eli pitääkö osata rumpunuotteja?

Kaikilta testataan oman instrumenttinsa tyypillisen nuottikuvan lukemista, myös  rumpaleilta. Nuottien opiskelu siis kannattaa, vaikka asia olisikin vähän vieraampi.

Soittotaustani on pääosin klassinen; pääsoittimeni on xx ja olen suorittanut siitä D-tutkinnon. Musiikin teoriassa olen suorittanut viimeksi opistotason kursseja. Niinpä minua kiinnostaa, onko teillä mahdollista konservatorion nimestä huolimatta opiskella myös klassisen musiikin soittoa rytmimusiikin ohessa?

Pop & Jazz Konservatorio keskittyy rytmimusiikin koulutukseen, siihen toki laaja-alaisesti. Voit kysellä muista konservatorioista tätä samaa. Kannattaa kysyä esimerkiksi Turun konservatoriosta, Jyväskylän Gradiasta, Porin Palmgren-konservatoriosta, Kuopion konservatoriosta, Joensuun konservatoriosta sekä Oulun konservatoriosta.

Kysymykseni liittyy laulajan taustanauhaan. Jos haluaisin itse säestää itseäni, tekisin mieluiten ensin erillisen pianonauhan kappaleesta, jonka aion laulaa, ja äänittäisin sitten erikseen lauluni (kerralla, esitystilanteen kaltaisesti) oman aiemmin äänittämäni taustan päälle, jotta voisin keskittyä aineistossa täysin siihen instrumenttiin, jolla todella haen koulutukseen. Laskettaisiinko tämä kuitenkin mainituksi ”päällekkäisäänitykseksi tai editoinniksi”? Jos kuitenkin lauluni – siis instrumentti, jolla haen olisi kerralla äänitetty ja täysin ilman editointeja jne. Jos käyttäisin tällaista itse tekemääni pianotaustanauhaa, tulisiko tämäkin mainita esseessä, vaikka säestys ei olisikaan reaaliaikainen?

Voit tehdä ensin taustaäänitteen ja sitten laulaa sen päälle yhtenäisen esitysversion.

Mainitse esseessä, että olet itse soittanut taustat.

Haen konsalle opiskelemaan laululla. Laulajien ääniteohjeessa lukee seuraavasti:

”Esitä äänitteellä yksi vapaavalintainen rytmimusiikin cover-kappale. […] Halutessaan hakija voi säestää itseään, mutta siitä täytyy olla maininta esseessä.” Tarkoittaako tämä, ettei laulajilla saa olla äänitteellä erillistä säestäjää tai taustanauhaa? Ovatko vaihtoehdot siis laulaa a cappellana tai itse itseään säestäen?

Äänitteessä saa olla erillinen säestäjä tai taustaäänite.

Tarvitseeko minunkin täyttää hakemus opintopolku.fi:ssä, vaikka minulla on maisterin tutkinto?

Ei tarvitse. Maisterit ja muut muun tutkinnon tehneet hakevat jatkuvassa haussa.

Hain yhteishaun aikaan ammatilliseen koulutukseenne, mutta huomasin vasta nyt, että äänitteessä jonka lähetin ei ole taustaäänitettä (pääinstrumenttini oli laulu). Onko mitenkään mahdollista, että voisin lähettää äänitteeni taustan kanssa uudelleen vielä nyt hakuajan jälkeen?

Kyllä voit täydentää.

Mikä on opiskelun yläikäraja?

Kaiken ikäiset peruskoulun suorittaneet voivat hakea koulutukseen.

Minkä ikäisiä opiskelijoita PJK:lla on?

Ikäjakauma on jonain vuosina jopa 15-60, mutta suurin osa opiskelijoista on parikymppisiä ja enemmistö on käynyt lukion ennen PJK:ta. Joukossa on myös henkilöitä, jotka ovat suorittaneet ammatillisen perustutkinnon tai jopa korkeakoulututkinnon jollain muulla alalla ennen hakeutumistaan PJK:lle.

Opiskelen toisessa konservatoriossa, voinko vaihtaa Pop & Jazz Konservatorioon vai pitääkö osallistua pääsykokeeseen?

Myös oppilaitosta vaihtavien pitää hakea erikseen ja osallistua pääsykokeeseen.

Onko mahdollista saada etukäteen tietoa siitä että millaisia asioita pääsykokeessa hakijalta testataan?

Kun luet hakuohjeet huolellisesti, huomaat, että siellä on tietoa eri testeistä.

Pääseekö konservatoriolla tekemään omia biisejä?

Kyllä pääsee. Muusikon tai musiikkiteknologin tutkintoonkin voi sisällyttää valinnaisena laulunkirjoitusta ja/tai sävellystä ja sovitusta. Lisäksi omia biisejä voi soittaa bändien kanssa.

Kauanko koulutus kestää?

Peruskoulupohjalta opiskeluaikaa on pääsääntöisesti kolme vuotta. Lukion, muun ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneiden opiskeluaika on yleensä kaksi vuotta.

Onko kahden vuoden muusikon tutkintoa mahdollista suorittaa 1,5 vuoteen, niin että valmistuisi jouluksi, esim. suorittamalla opintoja eteenpäin myös kesällä?

On mahdollista tehdä omien tavoitteidensa mukaisessa aikataulussa, jos omat taidot antavat myöten. Aikatauluja pohditaan myös osaamiskartoituksissa ja ohjauskeskusteluissa opintojen alussa.

Pääseekö koulun kautta keikoille?

Kyllä pääsee. PJK:lla on Helsingin seudulla useita työssäoppimispaikkoja, pääasiassa klubeja tai kulttuurikeskusten konserttisaleja. Myös musiikkikirjastoissa sekä palvelukeskuksissa käydään esiintymässä. PJK:lla on myös kaupallista esiintyjävälitystä, jonka kautta opiskelijat voivat päästä esim. yrityskeikoille ja saada siitä palkkaa.

Paljonko opiskelijoita otetaan vuosittain sisään ja paljonko hakijoita yleensä on? 

Hakijoita ammatilliseen perustutkintoon on yleensä n. 400 henkilöä, joista valitaan opiskelemaan n. 50-60 henkilöä vuosittain. Näistä n. 15 % on musiikkiteknologian opiskelijoita, loput suorittavat muusikon tutkintoa. Lisäksi PJK:lla voi suorittaa musiikkituotannon ammattitutkinnon, jossa opiskelee tällä hetkellä 33 henkilöä.

Mikä on sisäänpääsyprosentti? 

Kaikista hakijoista, jotka jättivät 1. vaiheen hakemuksen, opiskelupaikan sai keväällä 2022 n. 14 %. Prosenttiluku vaihtelee instrumenteittain: suosituimmissa instrumenteissa lukema voi olla paljon alhaisempi ja harvinaisemmissa taas korkeampi. 

Milloin hakutuloksista ilmoitetaan? 

Yhteishaussa suoraan 9. luokalta hakeneille yhteishaun aikataulun mukaisesti, noin kesäkuun puolivälissä. Jatkuvassa haussa suoraan oppilaitokseen hakeneille voidaan ilmoittaa eri aikataululla, esim. kesäkuun alussa.

Onko koululla asuntolaa? 

Ei ole. Asuntoa voit etsiä Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (HOAS) kautta tai vapailta markkinoilta.

Saako musiikkiluokkataustasta, koulunumeroista tai harrastuksista pisteitä? 

Ei saa, ainoastaan pääsykokeilla on merkitystä.

Voiko opiskella englanniksi? 

PJK:n opetuskieli on suomi. Opettajasta riippuen on kuitenkin mahdollista saada tärkeimmät asiat selitettynä englanniksi, mutta kokeet ja muut suoritukset tehdään suomeksi.

Minkälainen vahvistin teillä on kitaraa varten soittokokeessa vai pitääkö tuoda oma?

Käytössämme on ainakin Fender- ja Koch -vahvistimia. Yleensä käytettävissä on yksi high gain -säröön taipuva vahvistin (Tech, Blackstar tms.) ja yksi jossa on hyvä puhdas soundi (Fender). Omaa ei tarvitse tuoda.

2. Kysymyksiä erityisesti musiikkiteknologiaan liittyen

Mitä laitteistoa hakija voi käyttää musateknologian ennakkotehtävissä?

Käytä niitä laitteita, mitä sinulla suinkin on käytettävissäsi. Kerro kuitenkin esseessä, mitä laitteita ja ohjelmistoja olet käyttänyt.

Haen musiikin perustutkintoon musiikkiteknologialinjalle. Suoritan tänä keväänä ylioppilastutkinnon, ja nettisivuillanne tutkinnon kestoksi arvioidaan tällöin kaksi vuotta. Onko tutkinto kuitenkin mahdollista suorittaa lyhyemmässä ajassa, kuten 1-1,5 vuodessa? (Esimerkiksi Sibelius-akatemian musiikkiteknologialinjalle hakemisen vuoksi vuoden päästä)

On mahdollista tehdä omien tavoitteidensa mukaisessa aikataulussa, jos omat taidot antavat myöten. Aikatauluja pohditaan myös osaamiskartoituksissa ja ohjauskeskusteluissa opintojen alussa.

Onko viimeisiä opintoja mahdollista tarvittaessa suorittaa itsenäisesti?

Tämä riippuu osittain omista valinnoistasi. Valinnaisissa opinnoissa on melko paljon liikkumavaraa ja opiskeluprojektejakin voi olla monenlaisia.

Haen musiikkiteknologiaan. Tuleeko hakijan itse soittaa akustista instrumenttia vai riittääkö että on äänittänyt jonkun toisen soittoa?

Äänitenäytteessä arvioidaan musiikkiteknologisia taitoja, äänitystaitoja ja miksausta, joten sinun itse ei tarvitse soittaa äänitteelle instrumentteja. Soittonäyte omalla instrumentilla annetaan pääsykokeiden 2. vaiheessa, jos sinut kutsutaan sinne.


3. Musiikki harrastuksena

Minkä ikäisille toimintaa on tarjolla?

Opetustarjontamme jakautuu kahteen osaan, varhaiskasvatukseen (= musiikkileikkikoulu) sekä perusopetukseen. Varhaiskasvatus on tarkoitettu 0 – 7 vuotiaille ja   perusopetus pääasiassa peruskouluikäisille. Koulussamme on myös aikuisosasto jonka koko on kuitenkin rajallinen. Tarjoamme myös bändipajatoimintaa 7-12 -vuotiaille.

Mihin aikaan päivästä varhaiskasvatustoimintaa on?

Musiikkileikkikoulun osalta toimintaa on lähes koko päivän ajan, myös lauantaiaamupäivisin. Perusopinnot ja soitinvalmennus ovat kouluikäisten toimintaa ja näinollen pääasiallisin toiminta-aika on koulun jälkeen.

Mitä tarkoittaa soitinvalmennus?

Soitinvalmennus on osa perusopetusta ja tarkoitettu 1-3 -luokkalaisille. Soitinvalmennus koostuu kahdesta osasta. Soitinkokeilusta (=soitinryhmät), sekä musapajasta. Soitinkokeilu tarkoittaa mahdollisuutta kokeilla useampia eri soittimia ennen lopullista soitinvalintaa. Tämä toteutetaan soittamalla yhtä soitinta yhden lukukauden ajan ja seuraavalla lukukaudella jotain muuta soitinta. Musapaja on soitinkokeilussa harjoiteltavien instrumenttien soveltamista yhdessä soittamiseen.

Täytyykö osata soittaa jo ennenkuin voi hakeutua opiskelemaan PJK: on perusopintoihin?

Soittotaidon puute ei tarkoita sitä, etteikö voisi saada oppilaspaikkaa. Oppilasvalinnoissa vaikuttaa soveltuvuustestissä osoitettu kyky opiskella musiikkia, haastattelussa ilmaistut toiveet ja mieltymykset, sekä ikä ja instrumentti.

Onko oppilailla instrumenttituntien lisäksi jotain muuta?

Kyllä, kaikki oppilaat sijoitetaan ns. amp-ryhmiin jotka ovat yhtäaikaa sekä yhdessä soittava bändi, että hahmotusaineryhmä. Tämän lisäksi oppilailla on mahdollisuus ottaa vapaavalintaisia aineita jos aikatauluun mahtuu.

Kuinka pitkiä ovat amp- ja instrumenttitunnit?

Amp-ryhmien tunnit ovat 120 min. mittaisia. Instrumenttitunnit perusopinnoissa 30 min./kerta. Syventävissä opinnoissa pääinstrumentin tunnin pituus on 45 min. Sivuainetunnin pituus on 30 min.