Klaus Järvinen

Pop & Jazz Konservatorion perustaminen

Musiikinopettaja Klaus Järvinen järjesti 1960-luvun jälkipuoliskolla Oulunkylän yhteiskoulun oppilaille koulutuntien jälkeen rytmimusiikin opetusta. Vuonna 1967 perustettu ja valtakunnallista huomiota herättänyt Oulunkylän yhteiskoulun Brass Band oli tiettävästi ensimmäinen big band suomalaisessa koulumusiikissa. Peruskoulu-uudistuksen yhteydessä koulujen musiikkiharrastustoiminta joutui kuitenkin uhan alle. Ainoa vaihtoehto jatkaa rytmimusiikin opetustoimintaa oli perustaa uusi oppilaitos. Niin syntyi Oulunkylän Pop/Jazz Musiikkiopisto.

Opetus käynnistyi maanantaina 2.10.1972 iltapäivä- ja iltatoimintana Oulunkylän yhteiskoulussa.

Oppilaitos toimi alkuun harkinnanvaraisen valtiontuen, Helsingin kaupungin tuen ja lukukausimaksujen varassa. Keskeinen tavoite oli päästä pysyvän valtiontuen piiriin ja edetä tutkintokoulutusta tarjoavaksi konservatorioksi. Tämä toteutui 1986.

Oppilaitoksen perustamiseen ja alkuvuosiin liittyi runsaasti toimijoita, intohimoja, kilpailuasetelmia ja myös kiistoja. Tapahtumat on tarkemmin selvitetty Janne Mäkelän teoksessa Rytmioppia – Pop & Jazz Konservatorio 1972–2022 (SKS, lokakuu 2022).

”Keräsin poikaporukasta koulun pahimpia jästejä.”
– Klaus Järvinen Oulunkylän yhteiskoulun Brass Bandin perustamisesta

OYK Brass Band vuonna 1970
Klaus Järvinen johtaa Oulunkylän yhteiskoulun Brass Band -orkesteria 1970.
Scroll to Top