Laulaja-lauluntekijä Lilja Lundén on nauttinut Pop & Jazz Konservatorion itseohjautuvasta opiskelutavasta

Lilja Lunden opiskeli Pop & Jazz Konservatoriossa

”Olen aina ollut kiinnostunut musiikista, vaikka en ole musikaalisesta perheestä. Kun olin lapsi, meillä kuunneltiin Rauli Badding Somerjokea ja Leevi and the Leavingsia, eikä oltu ollenkaan musahifistelijöitä.

Koko elämäni mullistava tapahtuma oli peruskoulun laulukoe. Opettajani kehotti kokeen jälkeen lähtemään musiikkiluokalle. Vanhempani eivät tienneet musaluokasta mitään, ja vähän jouduttiin keskustelemaan siitä, voimmeko olla kaksosveljeni kanssa eri kouluissa. Sain kuitenkin lähteä, ja luokat 3.-9. kävin siis Turussa Puolalan musiikkiluokalla. Kävin myös pianotunneilla ja laulutunneilla musaopistolla.

Jatkoin peruskoulusta musiikkilukioon. Lukiossa oli hyvät opettajat, ja sain hyvät teoriaopit sieltä. Lukion jälkeen moni odotti minun hakevan Sibelius-Akatemiaan opiskelemaan musiikkikasvatusta. Abivuoden aikana pääsykokeiden lähestyessä minulle tuli musiikin suhteen kuitenkin jokin alemmuuskompleksi ja pelkäsin, etten pääse sinne. Niinpä hain, ja pääsin, Helsingin yliopistoon lukemaan valtiotieteitä.

Pääsykokeista läpi ensimmäisellä yrittämällä

Minulla oli kuitenkin koko ajan hinku musiikin pariin, ja harrastin laulua edelleen tavoitteellisella tasolla muiden ammattimuusikoiden ympäröimänä. Vei noin vuoden, ennen kuin uskalsin myöntää perheelle ja kavereille, että haluan suunnata musapuolelle. Hain Pop & Jazz Konservatorioon opiskelemaan perustutkintoa.

Ymmärrän, että moni jännittää pääsykokeita. Ei kuitenkaan kannata lannistua, jos ei ensimmäisellä kerralla ovet aukea – kannattaa ehdottomasti yrittää uudestaan. Minulla oli valtavasti apua pääsykokeisiin musiikkikoulutaustastani. Musiikin teoriaa kannattaa prepata vähän etukäteen, senkin takia, että se tulee helpottamaan opiskelua.

Pääsykokeissa opettajat haluavat vakuuttua motivaatiosta: he haluavat tietää, miksi haluat opiskella juuri Pop & Jazz Konservatoriossa ja millaisia tavoitteita sinulla on musiikkialalla.

Perustutkinnon jälkeen suoraan ammattitutkinto-opiskelijaksi

Aloitin opinnot Pop & Jazz Konservatoriossa syksyllä 2021, ja suoritin samaan aikaan yliopistolle kanditutkinnon.

Opiskelu Pop & Jazzilla on ollut tosi kivaa. Minulle sopii hyvin itseohjautuva opiskelutapa, koska olen oma-aloitteinen ja tiedän, mitä haluan. Olen päässyt valitsemaan lauluopettajani, ja tiesin, millaiseen tekniikkaan erikoistuneen opettajan haluan. Tein tutkinnon osat ja näytöt oman musiikin projekteilla, ja opettajat tukivat tätä itsenäisempää tekemisen tapaa.

Tekemiseni oli hyvin työelämäorientoitunutta jo koulutuksen aikana, sillä valtiotieteellisen kiertoreitin aikana olin ehtinyt pohtia tarkemmin sitä, mitä haluan tehdä.

Opintojen aikana suunta omista musiikkiurallisista haaveista selkeni entisestään: haluan tehdä omaa artistiprojektia ja kirjoittaa lauluja myös muille. Lisäksi laulan kuusihenkisessä a cappella -lauluyhtyeessä, Flokissa.

Perustutkinnon sain valmiiksi toukokuussa 2023 ja jatkoin ammattitutkinnon puolella. Nyt opiskelen laulunkirjoittamista. Laulunkirjoittaminen ja laulaminen ovat minulle molemmat tosi tärkeitä, ja saan tehdä niitä molempia työkseni. Flokilla on ollut ihanasti keikkoja, ja uskon, että siitä tulee minulle työpaikka.

Tällä hetkellä olen vähän siirtymävaiheessa opiskelusta työelämään. Olen onnekas siinä, että saan tehdä haluamiani töitä jo opintojen aikana.

Koulusta hyviä ystäviä ja kannustusta

Pop & Jazz Konservatorio on ollut aivan ihana koulu. Siellä on myös hyvät opettajat ja olen saanut olla ihanissa ryhmissä. Olen kokenut muiden opiskelijoiden kanssa syvää ystävyyttä ja kollegiaalisuutta ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien. Käymme toistemme keikoilla ja kannustamme toisiamme. Opettajat auttavat ja tekevät paljon sen eteen, että koulussa on hyvä olla.

En voi kuin suositella Pop & Jazz konservatoriota opiskelupaikaksi heille, jotka haaveilevat muusikon urasta.”

Lilja Lundén
Opiskelija, laulaja ja lauluntekijä

Scroll to Top