Kansainvälisyys

Oulunkylän yhteiskoulun brass band vierailulla Neuvostoliitossa 70 -luvun alussa

Pop & Jazz Konservatorion kansainvälinen yhteistyö juontaa juurensa vuoteen 1970, jolloin Oulunkylän yhteiskoulun Brass Band esiintyi Moskovassa muun muassa Kremlin hallintokeskuksessa. Opistovaiheen alettua toiminta painottui ulkomaisten jazzopettajien vierailuihin ja opiston big bandin ulkomaanmatkoihin. 1990-luvulla konservatorio oli mukana pohjoismaisissa ja eurooppalaisissa opiskelijavaihto-ohjelmissa, ja vuosina 1994–2016 se osallistui bostonilaisen Berklee College of Musicin verkosto-ohjelmaan.

Uudella vuosituhannella merkittävimmät kansainväliset hankkeet olivat tutkinto-opiskelijoille suunnatut Euro Music Training Project 2006–2008 ja European Songbook 2008–2010 ja vuosittainen talvifestivaali Close Encounters Helsinki–Pietari 2009–2016.

Yhteistyö puhelinvalmistaja Nokian kanssa 2000–2012 poiki konservatorion perustamalle Nokia House Bandille lukuisia ulkomaankeikkoja yhtiön asiakastilaisuuksissa. Konservatorion kuoro Con Caronca puolestaan keräsi 2010-luvun vaihteessa palkintoja kansainvälisistä kuorokilpailuista. Monet konservatorion entiset oppilaat, muun muassa pianisti Iiro Rantala ja HIM-yhtyeen solisti Ville Valo, ovat saaneet laajaa kansainvälistä mainetta.

Trumpetisti Jon Faddis tutustui Timo Roiko-Jokelan rumpuopetukseen 1998.
Trumpetisti Jon Faddis tutustui Timo Roiko-Jokelan rumpuopetukseen 1998.

”Alkumatkan aikana selvisi,että osa nuottimapeista oli jäänyt konservatorioon. Alkoi aika hässäkkä, ensin yhteys konservatorioon. Siellä alkoi heti tapahtua, puuttuvat mapit lähtivät seuraavalla lentokoneella Saksaan. Kun saavuimme ensimmäiseen keikkapaikkaan, saimme tiedon, että mapit ovat tulossa, mutta ne eivät ennätä tilaisuuden alkuun. Minä, Klaus ja komppiryhmä alettiin soittaa ulkomuistista jazzstandardeja. Parin tunnin kuluttua mapit saapuivat ja pääsimme viimein soittamaan big bandin kanssa. Kaikki meni hyvin, ja yleisö osoitti meille suosiotaan.”
– Trumpetisti Raimo Korhonen konservatorion big bandin Saksan-kiertueen käynnistymisestä 1992