Tältä sivulta löydät vertailuvideot eri nauhoitustapoihin. Voit siis kuunnella instrumentin soundia puhelimella ja erillisillä mikrofoneilla nauhoitettuna. Kaikki raidat on jätetty luonnollisiksi ilman taajuskorjaimia, dynamikkaprosessointeja tai kaikuja. Niitä käyttämällä mikrofoneilla tallennettu signaali olisi työstettävissä hyvinkin edustavaksi lopputuotteeksi.
Käytä kuunteluun hyviä kuulokkeita! Kuuntele omaa instrumenttiasi vastaava demo, niin saat suuntaa sen eri nauhoitustapoihin!
LAULU
Tyypillisessä pop-kappaleessa, kuten näissä videoissa, laulu on se ehdottomasti tärkein instrumentti, jonka nauhoitukseen liittyen tärkein tekijä on selkeys. Varsinkin lyriikoiden ollessa kyseessä, on kuulijalle mukavinta että sanoista saa vaivattomasti selvää. Eniten tähän vaikuttaa se, paljonko tilaääntä on sekoittunut nauhoitukseen. Jos siis varsinainen lauluääni esimerkiksi kuuluu tuplana, se epäselventää äänikuvaa paljon. Lisäksi tilaääni irrottaa laulun muusta soivasta materiaalista, eli laulua ei saa kuulostamaan siltä, että se olisi yhdessä muun bändin kanssa.
Tässä laulun nauhoittamiseen on käytetty:
– Puhelin OnePlus 7t
– USB-mikrofoni FIFINE
– Shure SM58
KITARA
Kitara on todella tyypillinen kotinauhoittelun kohde ja esimerkiksi YouTube on kitaravideoita pullollaan. Tässä videolla on sähkökitaraa, sekä nailon- ja teräskielisiä akustisia kitaroita. Kitarat on nauhoitettu näin:
– Puhelin iPhone 7, sähkökitaroissa noin metrin etäisyydellä vahvistimesta, akustisissa 30-40 cm
– Mikrofonit sähkökitaralla Shure SM57 noin 1cm etäisyydellä kartiosta
– Akustisilla Røde NT2A noin 30 cm etäisyydellä suunnattuna kaulan ja kaikukopan risteyskohtaa
– Äänikortti Presonus Firepod
Näissä myös puhelinnauhoitus on onnistunut hyvin. Sijoitus on mietitty ja soittamista varten akustoitu tila ei ole hälyisä, jonka ansiosta puhelimellakin nauhoitetut raidat olisivat melko käytettävät.
BASSO
Basso nauhoitettiin kahta eri reittiä:
– Huawei P30 Pro puhelin bassovahvistimen edessä
– Linjasignaali lähtee bassosta SansAmp Bass Driveriin, ja siitä äänikorttiin (Presonus AudioBox).
Näissä versioissa on myös melko iso ero kokonaissoundiakin ajatellen. Puhelimella nauhoitettu on ”hitaan ja vellovan” kuuloinen verrattuna siistiin ja napakkaan linjasignaaliin. Linjasignaalista sen siisteyden ansiosta olisi helppo työstää vielä erilaista soundia toiveiden mukaan.
PIANO JA KOSKETTIMET
Piano on soundina äärettömän tuttu kaikille ja voisi jopa sanoa, että valtaosa maailman biiseistä sisältää pianon. Monilla myös on kotona piano, laadukkaampi tai vähemmän laadukas. Samoin sähköpiano on yleinen. Nämä pianot nauhoitettiin seuraavasti
– Puhelin OnePlus 5
– USB-mikrofoni FIFINE
– Erikseen Yamaha MOXF syntetisaattorilla soitettu sähköpianosaundi
Tässä voi huomata, miten eri pianosoundi muuttaa äänikuvan täysin erituntuiseksi. Eri aikakausilla ja eri tyyleissä käytetään tietoisesti tietynkuuloisia pianosoundeja. Ylisiistin kuuloinen sähköpianosoundi vie helposti mielen nopeasti 80-luvun maisemiin. Huomaa tässä myös, miten iso laatuero puhelimen ja ja USB-mikrofonin välillä on! Erillisellä mikrofonilla piano kuulostaa erittäin paljon laadukkaammalta ja selkeys bändin kanssa kuunneltuna on ihan eri luokkaa. Esimerkin piano ei myöskään ole kovin hyvässä vireessä. Tämä ei ole ongelma esimerkiksi sähköpianoa käytettäessä, joka on aina vireessä. Toisaalta tietynlainen vire voi olla suurikin tekijä nimenomaan pianon soundiin.
Toteutustapoja pianon nauhoittamiseen kotona ei juuri puutu: vaihtoehtoja alkaen akustisesta pianosta päättyen erilaisiin tietokoneilla ja tableteilla toimiviin sämplättyihin ja mallinnettuihin pianoihin riittää käytännössä kaikkiin mahdollisiin budjetteihin.
RUMMUT
Rumpujen nauhoituksessa käytetyt mikit olivat:
– Bassorummulla Sennheiser E 602
– Virvelin yläpuolella Shure SM57, alapuolella Audix D2
– Tomit Audix D2
– Hi-hat AKG C-1000S
– Overhead Rode NT1
Rumpujen tapauksessa puhelimen nauhoitussjärjestelmä ei kestä rummuista tulevaa suurta äänenpainetta. Tämä kuuluu ”pumppaamisena”, kun puhelin yrittää säätää nauhoitustasoa sopivaksi, ettei säröytymistä tapahtuisi. Lisäksi puhelimen mikrofoni kerää hyvin paljon tilaääntä. Tilaääni vaikuttaa paljon siihen, miten paljon ääntä pystytään työstämään. Tilaääni korostuu entisestään esim. kompressoria käytettäessä. Puhelimen äänessä hyvää on se, että rumpujen balanssi toisiinsa nähden on luonnollinen, eli rummut kuulostavat ”yhdeltä soittimelta”. Samaan lopputulokseen pitää raitojen balanssit säätää hyvin huolellisesti, kun on käytetty kaikkien rumpujen erillismikitystä. Käyttämällä esimerkiksi vain kahta mikkiä – yksi bassorummussa ja yksi overheadina – menetetään säädettävyyttä mutta voitetaan helppoutta. Joka tapauksessa mikitetyt rummut kuulostavat paljon siistimmältä ja vähemmän hälyisiltä.
Kaikki puhallindemot sisältävät myös lopusta löytyvän sektiodemon, koska sektio on ”yksi soitin”.
HUILU
Huilu on nauhoitettu seuraavia laitteita käyttäen:
– Puhelin OnePlus 7t
– USB-mikrofoni FIFINE
– Shure SM57
Huilusoundin yhteydessä ollaan hyvin totuttuja siihen, että mukana on lähes aina tietty määrä kaikua. Yleensä kaiku on lisätty jälkikäteen esimerkiksi kaikulaitteesta tai sitä mallintavasta tietokoneohjelmasta.
Tämän demon kohdalla valittu mikrofoni vaikuttaa suuresti siihen, miltä huilu kuulostaa muun sektion mukana.
SAKSOFONI
Myös saksofoni on nauhoitettu seuraavia laitteita käyttäen:
– Puhelin OnePlus 7t
– USB-mikrofoni FIFINE
– Shure SM57
Saksofonit kuulostavat melkolailla täysin erilaiselta kaikilla kolmella eri vaihtoehdolla. Puhelinnauhoituksessa voi hyvin kuulla, miten lyhyiden sävelten jälkeen tila jää kaikumaan. USB-mikrofoni tuo huomattavan määrän selkeyttä mukaan ja kuulostaa kaikin puolin siistimmältä, ja Shure SM57 yhdessä äänikortin kanssa tuo tiettyä ”purevuutta” ja läsnäolon tuntua ylätaajuksille.
TRUMPETTI
Myös trumpetti on nauhoitettu käyttäen samoja välineitä:
– Puhelin OnePlus 7t
– USB-mikrofoni FIFINE
– Shure SM57
Trumpetti saattaa nauhoitettavana instrumenttina olla vaativa, koska siitä syntyvä äänenpaine on suuri ja tarkasti kohdistuva. Tässä demossa voi huomata, miten USB-mikrofoni ei kestä äänenvoimakkuutta siitä huolimatta, että sen herkkyys oli säädetty pienimmilleen. USB-mikrofonin signaaliin muodostuu sävelten alkuihin särö ja vääristymä, joka kuuluu korkeana terävänä särähdyksenä sävelten alussa. Trumpetin tapauksessa voi sanoa, että ainoastaan Shure SM57:aa yhdessä äänikortin kanssa käyttäen saatiin oikealta kuulostava lopputulos.
Puhelimelle voi sitä käytettäessä hakea sopivampaa sijaintia suhteessa soittimeen. Suurempi etäisyys vaimentaa signaalia sopivasti, mutta samalla jälleen tilan äänen osuus lopputuloksessa kasvaa.
PASUUNA
Pasuunan nauhoittamisessa käytettiin muiden puhaltimien kanssa samoja laitteita:
– Puhelin OnePlus 7t
– USB-mikrofoni FIFINE
– Shure SM57
Pasuunan soundi on näissä kolmessa eri vaihtoehdossa kaikissa käytännössä täysin eri kuuloinen. Puhelin kuulostaa erittäin heikkolaatuiselta verrattuna muihin. Toisin kuin trumpetin kohdalla, pasuunasta tulevan äänenpaineen USB-mikrofoni kesti vielä hyvin ja kuulostaa hyvältä. Shure SM57:n ja äänikortin yhdistelmällä soundiin tulee ylätaajuuksille vielä tietynlaista purevuutta, joka varsinkin sektiosoitossa kuulostaa todella hyvältä. Sekään ei silti ole mikään ”ainoa oikea vaihtoehto”.
PUHALLINSEKTIO
Puhallinsektion voisi toki nauhoittaa myös yhdelläkin otolla koko ryhmän, mutta usein yksi soittaja saattaa soittaa useampi ottoja tai samassa paikassa oleminen ei ole mahdollista tai toivottavaa.
Yhdessä raidassa voi olla, että ero esimerkiksi puhelimen ja mikrofoni + äänikortti -yhdistelmän välillä ei tunnu kovin suurelta. Silloin kun raitojen lukumäärä kasvaa, myös ei-toivotun tilasoundin vaikutus kertautuu, ja tällä demolla sen vaikutuksen voi hyvin huomata. Epäselvyys ja hälymäisyys kasvaa jokaisen raidan myötä, joka vastaavasti paremmalla nauhoitusjärjestelyllä häviää lähes olemattomiin.