Pop & Jazz Konservatorio

SOITINVALMENNUKSEN SOITTIMET

Tältä sivulta löydät kaikki soitinvalmennuksessa kokeiltavat soittimet. Soitinvalmennuksessa kokeillaan yhtä soitinta puolen vuoden ajan. Tarkoituksena on löytää kullekin oppilaalle mieluisin ja sopivin soitin, jolla jatkaa soitonopiskelua soitinvalmennuksen jälkeen. Tutustu alla olevien videoiden avulla SV-soittimiin ja löydä mieluisesi! 

Soitinvalmennus logo

Basso

Basso on kielisoitin, jossa on neljä kieltä. Basso kuuluu yleensä komppisoittimien ryhmään bändissä. Sen tehtävä on kannatella bändiä soittamalla vankkaa rytmiä ja harmonian perustaa. Basso on bändin pohja, johon kaikki muut soittajat tukeutuvat. Basson soundi on usein bändin matalin ja “mörein”.

Tunnettuja basisteja: Flea, Jaco Pastorius, Eeva Koivusalo, Lauri Porra, Kaisa Mäensivu, Elli Haloo, Tal Wilkenfeld, Meshell Ndegeocello, Esperanza Spalding, Carol Kaye, Nik West, Maria ”Malla” Rantanen, Mirjami ”Mimmu” Hirvonen, Arja Paju

Basso

Kitara

Kitara on kielisoitin, jossa on kuusi kieltä. Kitara kuuluu yleensä komppisoittimien ryhmään bändissä. Kitaralla on bändissä usein hyvin monipuolinen rooli, sillä se voi soittaa joko kappaleen melodiaa tai säestää kappaletta soinnuilla. Kitaran kieliä voi siis soittaa joko yksi kerrallaan tai yhtä aikaa.  

Tunnettuja kitaristeja: Jimi Hendrix, Slash, Joan Jett, Pat Metheny, Alexi Laiho, Erja Lyytinen, Teemu Viinikainen, Bonnie Raitt, Susan Tedeschi, Nita Strauss, Lita Ford, Nikki Stringfield

Kitara

Lyömäsoittimet

Lyömäsoittimet ovat erilaisia soittimia, joita voidaan lyödä, heiluttaa tai ravistella rytmin tuottamiseksi. Lyömäsoittimet kuuluvat rytmisoitinten perheeseen. Soittimet tuottavat erilaisia saundeja ja rikastuttavat bändin äänimaailmaa. Lyömäsoittimien tärkeä tehtävä onkin luoda rytmiä ja väriä yhteissoittoon. 

Tunnettuja lyömäsoittajia: Mongo Santamaría, Sheila E., Trilok Gurtu, Zakir Hussain, Mamba Assefa, Tiina Laukkanen

Lyömäsoittimet

Mallet-soittimet 

Malletsoittimilla tarkoitetaan soittimia, joita soitetaan niille tarkoitetuilla kapuloilla, eli malleteilla. Malletsoittimia ovat esimerkiksi vibrafoni, ksylofoni, marimba ja kellopeli, joilla kaikilla on oma soundinsa. Malletsoittimissa kielet on yleensä järjestetty pianosta tuttuun järjestykseen. Malletsoitinten rooli bändissä on hyvin monipuolinen ja niillä voi soittaa sekä melodioita että sointuja.

Tunnettuja malletsoittajia: Gary Burton, Mike Mainieri, Roy Ayers, Milt Jackson, Panu Savolainen , Ruth Underwood, Evelyn Glennie

Malletit

Trumpetti

Trumpetti on vaskisoitinperheen korkeaäänisin soitin. Trumpetin ääni muodostetaan puhaltamalla suukappaleeseen. Trumpetissa on suukappaleen lisäksi myös venttiilit, joilla vaihdetaan soitettavaa ääntä sekä kello-osa, joka vahvistaa trumpetin komeaa ääntä. Trumpetti voi olla bändissä joko yksinään solistisessa roolissa tai osana isompaa sektiota. 

Tunnettuja trumpetisteja: Louis Armstrong, Miles Davis, Ingrid Jensen, Yazz Ahmed, Roy Hargrove, Arve Henriksen, Verneri Pohjola, Ingrid Jensen, Yazz Ahmed

Trumpetti

Pasuuna 

Pasuuna on vaskisoitin, joka koostuu suukappaleesta, slidestä (luisti) ja kello-osasta. Pasuunaan ääni muodostetaan muiden vaskisoitinten tapaan puhaltamalla suukappaleeseen. Pasuunan slaidia vetämällä ja työntämällä vaihdetaan soitettavaa ääntä. Slideä ei löydy muista vaskipuhaltimista ja onkin siksi pasuunalle ominainen osa. Pasuunan ääni on pehmeä ja usein muita puhallinsoittimia matalampi. Pasuuna voi bändissä olla yksinään solistisessa roolissa tai osana isompaa sektiota. 

Tunnettuja pasunisteja: Nils Landgren, Trombone Shorty, Frank Rosolino, Katja Toivola, Kasperi Sarikoski, Jay Kortehisto,

Pasuuna

Saksofoni

Saksofoni on puupuhallinsoitin, vaikka se onkin valmistettu kokonaan metallista. Soittimen ääni saadaan puhaltamalla suukappaleeseen, johon kiinnitetty lehdykkä alkaa puhalluksen voimasta värähdellä. Saksofonissa on useita läppiä, joita painamalla sävelkorkeus saadaan vaihtumaan. Saksofoneja on sekä isoja että pieniä. Yleensä aloitussoittimena toimii alttosaksofoni. Saksofoni voi olla bändissä joko yksinään solistisessa roolissa tai osana isompaa sektiota. 

Tunnettuja saksofonisteja: Charlie Parker, David Sanborn, John Coltrane, Gerald Albright, Adele Sauros, Michael Brecker, Jukka Perko, Linda Fredriksson, Manuel Dunkel, Aleksi Ahoniemi, Candy Dulfer

Saksofoni

Huilu

Huilu on puupuhallinsoitin, vaikka se onkin yleensä valmistettu kokonaan metallista. Huilut ovat vanhimpia ihmisen tekemiä soittimia. Huilun ääni syntyy puhaltamalla sen suukappaleeseen. Huilussa on useita läppiä, joita painamalla sävelkorkeus saadaan vaihtumaan. Huiluja on paljon erilaisia, mutta soitinvalmennuksessa käytämme poikkihuilua. Huilu voi olla bändissä joko yksinään solistisessa roolissa tai osana isompaa sektiota. 


Tunnettuja huilisteja: Bobbi Humphrey, Hubert Laws, Elena Pinderhughes, Joe Farrell, Pope Puolitaival, Althea Rene

Huilu