Pop & Jazz Konservatorio

Näin nauhoitettiin

Miksi tietokonetta tai mobiililaitetta parempi mikrofoni kannattaisi hankkia? Vai kannattaako? Mikä niiden ero on? Kohta se selviää…

Demot on nauhoitettu rumpuja lukuunottamatta kahdella-kolmella rinnakkaisella tavalla: 1) älypuhelimen mikrofoni, 2) USB-liitäntäinen mikrofoni ja 3) tietokoneella ulkoisen äänikortin ja mikrofonin kanssa. Älypuhelimien merkit ja mallit ovat OnePlus 5, OnePlus 7t, iPhone 6S, Huawei P30 Pro – USB-mikrofonin FIFINE. Tietokoneen kanssa käytetty äänikortti oli SSL 2+ ja mikrofonina sen kanssa käytettiin Shuren malleja SM57 instrumenteille, ja laululle SM58:aa.

Nämä mikrofonit ovat tyypillisimpiä mikrofoneja, joita treeniksiltä ja bändiluokista löytyy – eikä niiden laadussa todellakaan ole mitään vikaa. Lisäksi ne ovat kestäviä ja hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia. SSL 2+ äänikorttia käytettiin sen kahden kuulokeulostulon vuoksi. Täysin vastaavanlaista ääntä saat itsekin käyttämällä esimerkiksi Focusriten Scarlett -äänikortteja, mikäli toiveenasi on nauhoittaa yksi soitin kerrallaan, esimerkiksi laulu, kitara tai puhallinsoitin.

Rumpujen kanssa voi olla hyötyä ostaa heti useampikanavainen malli, jolloin voit kerralla liittää ja nauhoittaa useamman mikrofonin ääntä, joskin jo kahdella mikillä saat rummuillakin jopa erinomaista jälkeä.

Shure SM57
Shure SM58
FIFINE K669B
Focusrite Scarlett 2i2

Ohessa voit kuunnella äänitiedostoja, tai ladata ne omalle koneellesi. Lataus-sivulta voit kerralla ladata yhdessä paketissa kaikki audiotiedostot.

Miten pääsen alkuun? Mitä tarvitsen?

Mikäli haluat tietokoneen tai mobiililaitteen mikrofonin sijaan parempaa laatua, ei sen tarvitse olla erityisen kallis sijoitus. Loistavia vaihtoehtoja ovat joko edulliset USB-liitäntäiset mikrofonit tai edulliset äänikortit laadukkaiden perusmikrofonien kanssa. (Huom! USB-mikrofoneista vain tietyt mallit toimivat vain tiettyjen mobiililaitteiden kanssa. Turvallisinta on tehdä mahdollinen hankinta tietokonetta ajatellen, mikäli yhteensopivuus ei ole taattu!)

Äänikortteja on siis monenlaisia, joiden kanssa pääsääntö on se, että äänikortissa pitää olla vähintään yhtä monta mikrofonietuastein varustettua sisäänmenokanavaa, kuin on käytettävien mikrofonien määrä. Pääosin riittää yksi- tai kaksikanavainen äänikortti. Näistä hyviä esimerkkejä ovat mm. Focusrite Scarlett Solo (yksi kanava), tai 2i2 (kaksi kanavaa), Behringer U-Phoria UMC22, Steinberg UR22, PreSonus AudioBox jne. Näissäkin demoissa käytetyt Shuren SM57 ja SM58 -mallit ovat takuutoimivia mikrofoneja, joiden käyttöalueelle ei ole käytännössä mitään rajoja. Eli hanki varmasti toimivaa ja todennettua välineistöä, millä tarpeesi täyttyvät – älä yritä keksiä pyörää uudelleen.

Ohjesivulta löydät lisää tietoa, miten puhelimella/tabletilla ja tietokoneella käytännössä nauhoitetaan. Mitä ohjelmia mahdollisesti tarvitaan ja mikä on yksinkertaisin tapa saadaa ääntä talteen.

Tuotekuvat © Shure, FIFINE ja Focusrite